BLOG 456. dan epidemije: Nemačka 1. jula ukida upozorenje za putovanja u većinu zemalja

Nemačka će 1. jula ukinuti upozorenje za putovanja u većinu zemalja, osim za države u kojima je i dalje visok nivo infekcija kovid-19. „Možemo da ukinemo opšte upozorenje putnicima na rizična područja gde je učestalost virusa tokom sedam dana manja od 200. Ova mera primenjivaće se od 1. jula i širom sveta“, naveo je u saopštenju šef nemačke diplomatije Hajko Mas, prenosi N1. Nemačka je takođe, sa crvene liste zemalja skinula Srbiju. Skidanje zemalja sa ove liste olakšava putovanje, to jest uklanja sve epidemijske „prepreke“.

Kosovo najavilo da od utorka 15. juna počinje masovna vakcinacija

Kosovske vlasti najavile su da će od 15. juna na Kosovu početi masovna vakcinacija protiv covid-19, te da je za ovo pripremljen plan masovne vakcinacije.

Da bi sprovele ovaj proces, opštine su već izvršile potrebne pripreme,a pored priprema, kosovsko Ministarstvo zdravlja je najavilo da će biti dodatno angažovano 420 medicinskih sestara, prenose kosovki mediji.

Gde sve u Srbiji možete da uradite PCR test na lični zahtev

Za sve one koji bi ovog leta na more, jedan od uslova je i PCR test na lični zahtev. Otuda pitanje gde on u Srbiji može da se uradi i kako izgleda procedura.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 119 novih slučajeva koronavirusa, preminulo sedam osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo sedam osoba. Zvanično je potvrđeno 119 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: 17 novih slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 17 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.774, a jedna osoba je preminula, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srpske sredine – nema novoinficiranih

Od ukupno 32 testirana uzorka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, nema pozitivnih na koronavirus, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. Aktivnih slučajeva je 13. Iz izolacije je izašlo 10 lica. Opširnije u posebnoj vesti.

EMA ispituje vezu između retkog oboljenja krvi i vakcine Astra Zeneka

Evropska agencija za lekove (EMA) danas je saopštila da je otkrila retko oboljenje krvi koje potencijalno može da se razvije nakon primanja vakcine Astra Zeneka, a takođe ispituje upale srčanog mišića nakon imunizacije svim vakcinama, prenosi Tanjug.

Komisija EMA za bezbednost precizira da bi sindrom kapilarnog curenja (CLS) trebalo da se uvrsti u listu neželjenih pojava posle davanja AstraZeneke. To je stanje kod kojeg tečnost i proteini cure iz sitnih krvnih sudova u okolna tkiva, što može dovesti do opasno niskog krvnog pritiska, hipoalbuminemije i smanjenja zapremine plazme (hemokoncentracija), zbog čega EMA preporučuje da osobe koje su prethodno imale problem sa ovom bolešću, ne bi trebalo da prime AstraZeneku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.