BLOG 371. dan epidemije: Šest zemalja EU traže da Brisel okonča „nepravednu raspodelu vakcina“

Foto: KoSSev

Šefovi vlada šest zemalja Evropske unije zatražili su od Brisela da donese „korektivni mehanizam“, kako bi se okončala „nepravedna“ raspodela vakcina protiv koronavirusa među članicama Unije.

„Mislim da je važno pronaći tehničko rešenje sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom, kako bi se isporučile dodatne doze vakcina onima prema kojima je učinjena nepravda“, izjavio je u Beču austrijski kancelar Sebastijan Kurc, nakon sastanska sa premijerima pet zemalja.

Ružić: Vakcinisano više od 45.000 prosvetnih radnika

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je u Srbiji do sada više od 45.000 prosvetnih radnika vakcinisano protiv koronavirusa i da je „veliki broj“ njih i revakcinisan.

SZO: Vakcina Džonson i Džonson preporučuje se i za zaraznije varijante korone

Vakcina firme Džonson i Džonson preporučuje se i u zemljama u kojima cirkulišu zaraznije varijante koronavirusa, rekli su u sredu stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Strateška savetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za vakcinisanje pri SZO je nakon sastanka u ponedeljak objavila svoje preporuke o upotrebi vakcine koje je razvila američka farmaceutska kompanija Džonson i Džonson.

Ukupno 441 osoba zaražena koronavirusom u ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom zaraženo je 176 korisnika i 265 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka epidemije ukupno su izlečena 5.392 korisnika i 2.414 zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Kosovski institut za javno zdravlje: Preko 700 novoobolelih, preminulih još 8

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 709 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam osoba je preminulo, a 385 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus je testirano 4.388 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: 5.446 novoobolelih, preminulo 32

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule 32 osobe, dok je na respiratoru njih 209. Zvanično je potvrđeno 5.446 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 4.859, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

U poslednja 24 sata testirano je 18.288 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ministarstvo: Lažne glasine o oduzimanju dece onima koji odbiju vakcinaciju

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je demantovalo glasine na društvenim mrežama da će centri za socijalni rad oduzimati decu roditeljima koji ne budu dozvolili njihovu vakcinaciju protiv kovida-19.

Ministarstvo je ponovilo da u proces vakcinacije protiv kovida-19 nisu uključena deca, zbog čega je potpuno neargumentovano tvrditi da će ona biti oduzimana roditeljima ako ih ne vakcinišu.

Apelovano je na građane da se zaustavi širenje neproverenih i neutemeljenih objava, jer je vakcinacija potpuno dobrovoljan proces i zavisi isključivo od svakog pojedinca, a centri za socijalni rad nikada nisu, niti će oduzimati bilo kome decu zbog takvog razloga.

Kon: Moguće preispitivanje mera za frizere i slične delatnosti

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je britanska varijanta koronavirusa do te mere izmenjena da ima veću sposobnost prenošenja i izazivanja ozbiljnijih oboljenja.

Kon je naveo da postoji mogućnost preispitivanja mera za frizerske, kozmetičke salone i slične uslužne delatnosti koje, u skladu s donetim epidemiloškim merama za ovu sedmicu, od jutros ne rade.

Prva beba sa antitelima rođena u SAD

Žena na Floridi u SAD, koja je primila dozu vakcine dok je bila trudna, rodila je bebu sa antitelima protiv kovid-19.

Ona je primila „Moderna“ vakcinu u januaru, kada je bila u 36. nedelji trudnoće.

Lekari u SAD zatražili su više istraživanja o tome da li su bebe dok su u stomaku,  zaštićene antitelima svojih majki.

Evropska komisija predložila uvođenje „kovid pasoša“

Evropska komisija (EK) je danas predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznat kao „kovid pasoš“, koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

„Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitela“, rekla je novinarima predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da da će podatke iz sertifikata priznavati sve države članice. Cilj je da se ovim sertifikatom, istakla je, omogući sloboda kretanja „na bezbedan način“.

Fajzer najavljuje poskupljenje vakcina

List “Fanpejdž” piše da je Evropska unija postigla dogovor sa američkim prizvodzačem vakcine “Fajzer” o povećanju isporuke leka za evropsko tržiste i da će kontingent od 10 miliona doza, prvobitno planiran za drugu polovinu godine, biti isporučen u narednom tromesečju.

List takođe piše da bi proizvođač mogao da poveća cenu leka koji je već sada, na tržistu vakcina, među najskupljim, i za jednu dozu se plaća 15,5 evra.

Direktori američkog farmaceutskog kolosa su najavili da će cenu vakcine povećati u sladećoj fazi, kada se virus više ne bude širio pandemijski, već endemski, to jest ograničeno na određena područja.

Još 29 novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima od ukupno 90 testiranih uzoraka, 29 je pozitivno na koronavirus, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.

Od ukupnog broja novoinficiranih 24 je sa Severa Kosova, dok je 5 sa centralnog Kosova.

Opširnije u posebnoj vesti.

Izrečeno preko 400 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 432 kazne za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

U KBC “Dragiša Mišović” duplo više dece nego prethodne nedelje

U beogradskom KBC „Dragiša Mišović“ trenutno je 22 dece zbrinuto zbog kovida-19, ona su različitog uzrasta i duplo ih je više nego prethodne nedelje, izjavila je načelnica Dečje klinike u toj ustanovi Olivera Ostojić, prenosi Nova.rs.

Ona je izjavila da su deca u najvećoj meri tinejdžerskog uzrasta, sa srednje teškom kliničkom slikom, koja povremeno zahteva i neku vrstu kiseoničke potpore.

„Čini nam se da je to novi, britanski soj, veći je broj pacijenata tinejdžerskog uzrasta sa jednostranom ili obostranom pneumonijom“, kazala je Ostojić i dodala da se povećava i broj pregleda. Ona je rekla da među zbrinutom decom ima i novorođenčadi koja su pokazivala znake respiratorne infekcije i dobro reaguju na terapiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.