Bivši tužilac tražio 20.000 evra mita od Suljine grupe da bi obustavio istragu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Optužnica protiv grupe Azema Sulje ukazala je na korupciju i kriminal u svim državnim institucijama.

Ova grupa je uspela ove godine da nastavi sa trgovinom zemlje, uz falsifikovana dokumenta, pretnje i ucene, ali i davanje mita u svakoj instituciji u kojoj je to morala da učini, prenosi KTV.

Na osnovu optužnice EULEX-ovog tužioca, Danila Cecarelija, bivši tužilac Opštinskog tužilaštva, Faik Hodža, zatražio je od grupe 20.000 evra kako bi zatvorio jedan slučaj.

To je dokazano na osnovu prisluškivanja poziva ove grupe, odnosno razgovora Špresima Uke i Fahredina Gašija, 29. januara 2010.

Špresim: Dani je rekao da će večeras dati konačan odgovor, da li će završiti ove nedelje ili ne, ali ne znam šta je rekao…

Faruk: Što znači da će to završiti? Dakle, postoji mogućnost da ne može da uradi?

Špresim: Ne, posao radi tužilac, on traži 20.000.

Nakon toga, nekadašnji tužilac zatražio je od Kosovske policije da obustavi istragu zbog nedostatka dokaza.

Nakon 3 godine, Hodža je napustio posao tužioca i sada je sudija u Odeljenju za teška krivična dela Osnovnog suda u Prištini.

U Kancelariji disciplinskog tužioca, koji je odgovoran za istraživanje slučajeva kršenja zakona od strane tužioca i sudija, naveli su da ih zakon ograničava da istraže slučajeve starije od 2 godine.

"Na osnovu promena u zakonu, za bilo koje kršenje koje prelazi period od 2 godine ne može da se pokrene istraga," rekao je za KTV Zef Prendrecaj koji vodi ovu kancelariju.

Televizija je pitala predsednika Osnovnog suda u Prištini Hamdija Ibrahimija da li će preduzeti bilo kakve aktivnosti protiv sudije Faika Hodže, ali je on rekao da on ne odlučuje o tome.

"Ako je bilo nešto ozbiljnije po ovom pitanju za koje ste zainteresovani, tačnije za pitanje tužioca u slučaju Azema Sulje i kako je postupio itd…Kao što sam već rekao, ja nemam saznanja o ovom pitanju," rekao je Ibrahimi.

Na osnovu optužnice Tužilaštva, grupa Azema Sulje davala je mito predsedniku Opštinskog suda, zvaničnicima katastarske kancelarije u Prištini, državnoj Kosovskoj agenciji za arhive, AKP, Tužilaštvu i policiji, kako bi se izvršio brz i ilegalan transfer imovine u vlasništvu Srba na albanske vlasnike.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.