Bivši menadžer Trampove kampanje lobira za Kosovo u Beloj kući?

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje) 

Kompanija "Avenue strategies" u vlasništvu bivšeg menadžera kampanje Donalda Trampa – Korija Levandovskog – koji je otpušten sa svog radnog mesta nakon što je ovaj milioner pobedio na izborima i postao predsednik Amerike, pronašao je novo tržište u oblasti lobiranja.

Levandovski i Beri Benet – dvojica lidera kompanije – rekli su za američki list "Politiko" da su blizu postizanja manjih sporazuma sa vladama za koje će obavljati usluge lobiranja u kancelariji američkog predsednika, Donalda Trampa.

Čak je tim njihove kompanije već održao važne sastanke sa raznim zvaničnicima vlada u svetu. Tokom prošle nedelje su se sastali sa zvaničnicima iz Albanije i Kosova, prenosi Insajderi.

"Razgovarali smo sa velikim brojem zvaničnika," rekao je Benet.

"To je veliko tržište, to je sigurno," dodao je on, komenatarišući svoje nedavne posete Balkanu.

Kompanija Levandovskog je samo jedna od novih preduzeća koja vode ljudi bliski Donaldu Trampu, posebno oni koji su pomogli predsedniku tokom predizborne kampanje u okviru stranke, a zatim na nacionalnom nivou.

Dok postojeće kompanije lobiraju u Americi, oni su u svoje firme primili i druge ljude povezane sa Trampom. Jedna od ovih kompanija – SPG – potpisala je sporazum sa Vladom Novog Zelanda.

Oni će biti plaćeni 25.000 mesečno kako bi pitanje ove zemlje približili američkom predsedniku.

Ali se na ovom tržištu već pojavljuju kompanije, kao što je "Avenue Strategies" koju vodi Levandovski, koji je usko povezan sa Trampom. Firma je angažovala i Eda Brukovera i Džajsona Ozborna, koji su radili kao viši savetnici u Trampovoj kampanji, sa Mikom Rubinom, koji je nadgledao Trampovu kampanju u nekim državama, kao što je Virdžinija.

Ozborn je potvrdio da se firma, za koju radi već tri meseca, sastala sa visokim zvaničnicima iz Albanije i Kosova, prenosi Insajderi.

On nije želeo da pominje imena drugih zemalja, ali je rekao da su ostali članovi preduzeća razgovarali sa predstavnicima drugih zemalja – u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, ostavljajući po strani najmanje zemlje u Evropi.

Dok je njegova kompanija otvorena za lobiranje za strane zemlje u Vašingtonu, Ozborn je rekao da su prvi napori usmereni ka tome da rade na izbornim kampanjama u stranim zemljama.

"S obzirom na veliku lekciju iz Trampove kampanje, nudimo usluge i drugim zemljama," rekao je Ozborn.

"Mi smo otvoreni za obavljanje različitih poslova za strane vlade. Naš fokus je na tome kako možemo da pomognemo ovim malim vladama da uspeju na izborima," dodao je on.

Kompanija nije saopštila ko su zvaničnici sa Kosova i iz Albanije sa kojima su se sastali, prenosi Insajderi.

Ali, ono o čemu su američki listovi pisali ukazuje na činjenicu da kompanije koje su do sada lobirale imaju ograničen pristup Trampovoj administraciji zbog stavova protiv američkog predsednika.

Iz tog razloga, nove kompanije su čak procvetale, jer su njihovi direktori usko povezani sa predsednikom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.