Bez budžeta nema dobre vojske

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Po Naimu Maljokuu Kosovu trebati najmanje još 10 godina da bi dobila vojnu snagu koja će moći da obezbedi teritorijalni integritet. On misli da je Kosovo u opasnosti od Srbije i da treba da ima odbrambene snage. Za to, po njegovom mišljenju, potrebna su veća budžetska sredstva koja država trenutno nema, prenosi "Tribuna".

Za realizaciju odluke o osnivanju Oružanih snaga Kosova koju je doneo premijer Hašim Tači Kosovu će trebati najmanje jedna dekada. 

Bezbednosni eksperti nisu optimisti da Kosovo može da zaokruži čitav proces formiranja za manje od jedne dekade. 

Ekspert za bezbednost Naim Maloku smatra da je novoj državi potrebno mnogo sredstava i eksperata za rukovođenje opremanjem vojske. 

Što se tiče toga što nije nazvana vojska već Oružane snage on smatra da nema neke velike razlike i da je u pitanju samo modernija terminologija.

Kosovska vlada je odlukom o prerastanju Kosovskih snaga bezbednosti u Oružane snage odredila 65 miliona evra godišnje za razvoj ove formacije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.