Besplatno lečenje za turiste obolele od kovida-19 u Crnoj Gori

Foto: KoSSev

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore je 7. maja objavljeno da je usaglašen Zdravstveni protokol za turističku sezonu, koji propisuje epidemiološke protokole i preporuke za turiste i njihove domaćine.

U susret crkvenom prazniku Svetom Vasiliju Ostroškom koji je 12. maja, ministarka Borovinić Bojović je kazala da su verske starešine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštile da neće pozivati vernike na litije.

Povodom izjave premijera Zdravka Krivokapića, istim povodom, od 6. maja, da “nema niko ko će spriječiti vernike Nikšića, pa i njega, da se okupe na litijama”, Borovinić je na pres konferenciji rekla da je Srpska pravoslavna crkva saopštila da neće pozivati vernike na okupljanje, te da je sigurna “da će ono što su nam verske starešine preporučili biti ispoštovano”.

Među njegovim odredbama je da će bolničko lečenje za turiste obolele od kovid-19 tokom boravka u Crnoj Gori biti besplatno, imaće mogućnost besplatnog PCR testiranja u Institutu za javno zdravlje, a svi hotelijeri će odvojiti 10 posto svog smeštaja za moguće kovid slučajeve.

Granice su i dalje otvorene za državljane regiona i nekoliko zemalja Istočne Evrope, ali im je, kao i građanima Crne Gore, zabranjen međugradski saobraćaj tokom vikenda i kretanje od ponoći do pet sati ujutru.

“Ta zabrana međugradskog saobraćaja važi i za turiste”, pojasnila je, govoreći o epidemiološkim merama, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore, Jelena Borovinić Bojović.

Radio Slobodna Evropa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.