Berlin: Vladu Kosova čekaju teške odluke

Izvor: RKT2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Zvanični Berlin pozdravlja formiranje nove Vlade Kosova, uz očekivanje da će njeni prioriteti biti dijalog sa Beogradom, formiranje Specijalnog suda i borba protiv korupcije.
 
Nemački mediji, ali i zvanični krugovi, sa velikom pažnjom prate dešavanja oko formiranja Vlade Kosova, a Berlin je zadovoljan što u koaliciji nema partija koje su protiv nastavka dijaloga Beograda i Prištine. 
 
Prenosi se ocena da novu kosovsku Vladu čeka donošenje teških odluka, a Nemačka je vrlo zainteresovana za mir i stabilnost, ne samo na Kosovu već i u celom regionu.
 
Ovo je za Jutarnji program RTK2 preneo Bahri Cani, dopisnik DW iz Bona. On je naglasio da se izveštava kako u Beogradu dominiraju interesi Rusije i da ruski uticaj na Beograd može imati negativne posledice i za Kosovo i ostale zemlje regiona. 
 
Jedan od osnovnih prioriteta kosovske Vlade je nastavak evropskih integracija i ali da se nova Vlada mora suočiti sa visokim stepenom korupcije i organizovanog kriminala. 
 
Cani je istakao da će veliki izazov biti i formiranje Specijalnog suda za ratne zločine i potpuna saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice.
 
Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Nemačka postavila 11 novih uslova Srbiji pre otvaranja poglavlja 35, Cani ističe da je sve postalo jasno u avgustu 2011. godine kada je kancelarka Angela Merkel u Beogradu predstavila uslove Nemačke. 
 
Potpunu normalizaciju odnosa ovih dana zahtevao je i austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc, što znači da to isto zahtevaju i ostale članice Evropske unije, a Nemačka samo predvodi ove akcije. 

 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.