Beograd: Traži se izvinjenje zbog izjave nemačkog ambasadora o bombardovanju SRJ

Igor Mirović Aleksandar Vulin Nenad Popović
FOTO: Kurir/Ministarstvo odbrane/Vlada Srbije

Izjava nemačkog ambasadora u Srbiji, Tomasa Šiba – da je bombardovanje SRJ kontraverzno pitanje, ali da je bilo neophodno da bi se sprečili humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu, izazvala je negodovanje srpskih političara. Reakcije se od sinoć nižu – traži se izvinjenje zbog „bahatosti“, „sramne izjave“ – „nedostojne ambasadora“.

Ministar za inovacije i tehnološki napredak Srbije, Nenad Popović nakon sinoćnog gostovanja Šiba u emisiji Pravi Ugao na TV Vojvodina, poručio je da je reč o „sramnoj izjavi, vrhuncu cinizma i nastavku kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan“.

Popović je ujedno zatražio da se Šib izvini.

„Zahtevamo od nemačkog ambasadora da se izvini ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji“, rekao je Popović, saopštila je Srpska narodna partija, čiji je predsednik.

On je naveo da je „posebno perfidno što je ambasador Šib ovo rekao u danima kada srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi“.

Popović smatra da je reč o još jednom „pokušaju falsifikovanja istorije – gde jedan predstavnik nemačke nacije, koja je odgovorna za milione mrtvih u Prvom i Drugom svetskom ratu, pokušava da Srbe proglasi za genocidan narod i agresore“.

„Podsećam ambasadora Šiba da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid, od Mačve 1914, Кragujevca i Кraljeva 1941, do Jasenovca gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu“, rekao je Popović.

Oglasio se još jedan ministar u Vladi Srbije – ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin. I njemu je zasmetala izjava o Kosovu i „neophodnom“ bombardovanju, „da bi se sprečili humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu“.

„Takva bahatost priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru Nemačke u Srbiji“, ocenio je Vulin.

Kaže da bi nemački ambasador morao da obilazi groblja pobijenih u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine u Drugom svetskom ratu umesto što „pravda“ aprilsko bombardovanje Srbije 1999. godine.

Vulin ujedno ocenjuje da su bombardovanja Srbije 1941. kao i 1999. godine, bili zločini.

„Komadanje Srbije 1941. je zločin, komadanje Srbije 1999. je zločin. Jugoslavija je 1941. napadnuta zbog odbijanja da se drži ugovora sa Trojnim paktom i zbog diskriminacije nemačke manjine a 1999. SR Jugoslavija je napadnuta zbog odbijanja da potpiše svoj nestanak u Rambujeu i zbog odnosa prema albanskoj manjini“, dodao je Vulin.

Kaže i da je Ustav Nemačke zabranio angažovanje vojske te zemlje van njenih granica zbog izazivanja dva svetska rata i straha da bi ujedinjena Nemačka mogla da ponovi zločine, a da je upravo bombardovanje Jugoslavije pokazalo da je strah opravdan.

Sinoć se oglasio i predsednik vojvođanske vlade, Igor Mirović.

„Izjava nemačkog ambasadora nije diplomatska, nije istinita, nije razumna, ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama“, poručio je u objavi na Instagramu.

Iako je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib na dan bombardovanja Beograda 1941. u Politici objavio autorski tekst u kojem je odao počast žrtvama, kako je opisao stravičnih zločina počinjenim od strane Nemačke nad srpskim narodom, ovaj gest pao je u senku jedne njegove rečenice koju je juče izgovorio u emisiji Pravi Ugao na TV Vojvodina, a upravo govoreći o sećanju na Drugi svetski rat.

„Svestan sam da je to (bombardovanje) kontraverzno pitanje i da je postojala velika dilema ’99. Kada nije postojao dogovor u Savetu bezbednosti morala je da se donese neka odluka jer u suprotnom bi nastala humanitarna katastrafora i cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid“, rekao je za bombardovanje Jugoslavije 1999. Opširnije u: Šib: Bombardovanje SRJ kontraverzno ali neophodno da bi se sprečili humanitarna katastrofa i genocid na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.