Beograd: Kosovo bitna tema skupštinskih rasprava, ali pitanja ostaju bez odgovora

Narodna skupština Republike Srbije
Narodna skupština Republike Srbije

Narodni poslanici opozicionih stranaka Skupštine Srbije ovih dana često postavljaju pitanja u vezi sa Kosovom i Metohijom. Tema Kosova dominirala je skupštinskom raspravom pre dva dana, ali i danas. Poslanici uglavnom žele da znaju šta je zvanična politika Srbije prema kosovskom pitanju. Međutim, prema istraživanju Centra savremene politike, sva pitanja narodnih poslanika postavljena u poslednjih deset meseci, pa i ona vezana za Kosovo, ostala su bez odgovora.

U utorak su poslanici uglavnom postavljali pitanja u vezi sa stranim savetnicima Vlade Srbije, a koji prema navodima nekih od lidera opozicije u ime Srbije zagovaraju razgraničenje kao model za tzv. konačno rešenja problema Kosova.

Miroslav Aleksić o Toniju Bleru i Gračanici

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić osvrnuo se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je njegova politika o Kosovu „doživela poraz“ i pitao ga koja je to politika, prenosi Beta.

„Niti znamo šta je bila ta politika, niti o čemu se razgovaralo, niti koja je politika doživela poraz, ali znamo da su za to krivi građani, a nikako Aleksandar Vučić i Vlada Srbije,“ rekao je Aleksić.

On je zatim pitao premijerku Srbije Anu Brnabić koja će biti sledeća politika koju će zastupati u vezi Kosova i Metohije i tražio da o njoj obavesti građane i parlament.

Aleksić je pitao i da li je politika koju bivši britanski premijer Toni Bler zastupa putujući po o svetu, ko ga plaća i šta on može da pregovara u ime građana Srbije s obzirom na to da je bio, kako je naveo, jedan od glavnih ljudi koji su sproveli NATO agresiju 1999. godine na SRJ.

On je pitao i šta je Vlada preduzela u vezi sa gradnjom rezidencija Vlade Kosova na teritoriji opštine Gračanica, dodajući da je predsednik opštine Gračanica dao dozvolu da Albanci tu grade svoje rezidencije.

Zoran Živković o stranim savetnicima

Živković je pitao i da li postoje informacije o drugim savetnicima, bivšem austrijskom kancelaru Alfredu Guzenbaueru, bivšem ministru spoljnih poslova Italije Franku Fratiniju i još nekim, za koliko para savetuju i čije interese oni zastupaju i štite, kao i koji su efekti njihovog savetovanja.

Boško Obradović o mandatu Predsednika

Šef poslanika Dveri Boško Obradović pitao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ko ga je ovlastio da pregovara o Kosovu i Metohiji i podsetio da dve i po godine tema Kosova nije došla na dnevni red parlamenta.

Obradović je zatražio javni demanti da su opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa predmet pregovora o razgraničenju, korekciji granica, podeli Kosova ili bilo kakve razmene „našeg za naše“.

On je pitao i kakva je uloga sina Džordža Soroša koji se u više navrata sastao sa Vučićem, a pre nekoliko dana i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i da bi i na svom Twitter nalogu postavio zajedničku sliku sa Tačijem i rekao da je sa njim razgovarao o priznanju Kosova.

Poslanička pitanja bez odgovora

Beta danas takođe prenosi i rezultate istraživanja Centra savremene politike u kome se navodi da su poslanici Narodne skupštine Republike Srbije od novembra 2017. do avgusta 2018. postavili 236 poslaničkih pitanja, a da ni na jedno od ovih pitanja nisu dobili odgovor.

Samo dva puta, u martu i aprilu 2018, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su sednici skupštine kako bi odgovarali na pitanja poslanika, što predstavlja kršenje člana 205. Poslovnika Narodne skupštine, koji ovu proceduru predviđa za svaki poslednji četvrtak u mesecu, piše u izveštaju “Stanje demokratije u Srbiji”, prenosi Beta.

Đorđe Vukadinović o RSB 1244

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija pitao je Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zašto imaju „maćehinski“ odnos prema Rezolucija 1244 i zašto „pokušavaju da je marginalizuju i gurnu ispod zemlje„.

On je u utorak podsetio i da Ana Brnabić tokom govora na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku nije uopšte spomenula Rezoluciju 1244 i dodao da tu rezoluciju ruski predstavnici ističu kada govore o Kosovu i Metohiji, a da državno rukovodstvo Srbije nema takve jasne poruke.

Više poslanika opozicije je u utorak ponovo pitalo o slučaju ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića, dokle je stigla istraga, ko ga je ubio i koji su motivi ubistva.

Temu Kosova narodni poslanici nisu zaobišli ni danas.

Sanda Rašković Ivić o rezultatima predsednikove posete Rusiji i maloj Milici Rakić

Kako prenosi Beta, Šefica poslaničke grupe Pokret za Spas Srbije – Nova Srbija Sanda Rašković Ivić osvrnula se na posetu predsednika Srbije Moskvi i pitala koji mediji daju prave informacije, i da li je to ruski „Komersant“ koji navodi da je Putin odbio Vučićevu verziju priznavanja Kosova ili pojedini srpski mediji koji navode da je Putin obećao slanje vojske na Kosovo.

Rašković Ivić je pitala i šta će REM učiniti da televiziji Pink bude oduzeta nacionalna frekvencija, zbog vica koji je ispričao jedan od učesnika rijaliti programa o smrti devojčice Milice Rakić koja je stradala u NATO bombardovanju 1999. godine.

Branka Stamenković o predlogu DJB

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković pitala je predsednika Srbije šta misli o predlogu DJB o zamrzavanju razgovora i davanju Prištini roka od tri meseca da napravi statut ZSO, uz uslov da ako to ne uradi da se Briselski sporazum bude poništen.

„DJB je napravio Nacrt zakona o KiM koji za osnov ima odnos Danske i Farskih ostrva, ako se on usvoji otkloniće se svi razlozi za potrebu daljih razgovora sa Prištinom, jer se KiM podvodi pod ustavno-pravni sistem Srbiji, a KiM se daje široka autonomija, bez mogućnosti za stolicu u UN, da li predsednik ima nameru da uzme učešća u javnoj raspravi o ovom predlogu,“ upitala je Stamenković.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.