Beograd i Priština još nisu razmenili nikakve dokaze ili podatke iz istrage ubistva Olivera Ivanovića

Beograd i Priština još nisu razmenili nikakve dokaze, ili podatke koji se tiču istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, proizilazi iz odgovora Tužilaštva za organizovani kriminal koji je dostavljen Insajderu. Pitanja ovom tužilaštvu Insajder je uputio nakon što je prvo kosovski tužilac optužio Srbiju za nesaradnju na otkrivanju Ivanovićevih ubica, a Ministarstvo pravde Srbije zatim, reagujući na njegovu izjavu, navelo da je zahtev Prištine u redovnoj proceduri u Tužilaštvu za organizovani kriminal i da će biti dostavljen čim bude kompletiran. Istovremeno, iz Ministarstva pravde i srpskog tužilaštva navode da ni iz Prištine, osim zahteva za informacijama, u Beograd nisu stigli nikakvi podaci iz istrage.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal će sve dokaze u slučaju ubistva Olivera Ivanovića proslediti Kancelariji Specijalnog predstavnika EU u Prištini koje ih je dopisom tražilo od Ministarstva pravde," navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru na pitanja novinara Insajdera, povodom izjave kosovskog tužioca Aleksandera Ljumezija da Srbija ne sarađuje u otkrivanju identiteta počinioca ubistva Olivera Ivanovića.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal je 22. januara, 25. januara i 29. januara 2018. godine primilo tri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć, koja su Ministarstvu pravde Republike Srbije dostavljena iz Kancelarije Specijalnog predstavnika EU u Prištini. Najveći deo zahteva za uzajamnu pravnu pomoć odnosi se na dokaze za čije su pribavljanje potrebne naredbe suda, a sam tok pribavljanja zahteva prati odgovarajuću proceduru za koju je potrebno vreme," stoji u odgovoru Tužilaštva za organizovani kriminal.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je, kako se navodi, od Višeg suda u Beogradu – Posebnog odeljenja, dobilo odgovarajuće naredbe koje su prosleđene organima zaduženim za njihovu realizaciju.

"Odmah po dobijanju dokaza i njihovoj analizi, dokazi će biti prosleđeni tražiocu," navodi se u odgovoru Tužilaštva za organizovani kriminal.

Tužilaštvo ističe da je 16. januara 2018, dakle, na dan kad je krivično delo izvršeno, poslalo zahtev za uzajamnu pravnu pomoć kojim je tražilo da se dostave kopije zapisnika o uviđaju, fotodokumentacija, skice lica mesta, kao i svi drugi podaci koji mogu biti od značaja za rasvetljavanje krivičnog dela.

"Navedena dokumentacija se, bez izuzetka, prva sačinjava nakon izvršenja krivičnog dela i predstavlja osnov za dalji tok postupka. Prema saznanjima tužilaštva ova dokumentacija je sačinjena, ali do danas nije dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal," stoji u odgovoru TOK.

Tužilaštvo ističe da je 26. januara 2018. godine upućen još jedan zahtev za uzajamnu pravnu pomoć kojim je traženo više dokaza, ali ni po ovom zahtevu do sada nije postupljeno.

Podsetimo, kosovski tužilac, Aleksander Ljumezi, danas je rekao da Srbija ne sarađuje u otkrivanju identiteta počinioca ubistva Olivera Ivanovića. On je rekao i da institucije Srbije, i pored zahteva iz Prištine, ne sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubice.

"Mi imamo neke dokaze, koje smo do sada obezbedili, ali je potrebno preduzeti mere na otkrivanju identiteta izvršioca tog krivičnog dela," rekao je Ljumezi u intervjuu za portal Arbreshi.info. Zanimljivo je, međutim, da i sam kaže da je Priština spremna "da primi" podatke.

"Mi smo rekli da smo spremni da primimo sve informacije koje eventualno imaju o ubistvu Olivera Ivanovića kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj saradnji," rekao je kosovski tužilac.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je potom navela da je zamolnice kosovskih organa za dostavljanje određenih podataka u vezi sa ubistvom Ivanovića Ministarstvo pravde prosledilo Tužilaštvu za organizovani kriminal na dalje postupanje. Navela je zatim da saradnju zapravo odbija Priština, a ne Beograd.

"Kolika je iskrena volja i želja za saradnjom kosovskih organa sa nadležnim organima u Beogradu govori i to da do današnjeg dana Tužilaštvu za organizovani kriminal nije dostavljena nijedna tražena informacija, pa čak ni zapisnik sa uviđaja, posle više od dve nedelje od ubistva Ivanovića," stoji u izjavi Nele Kuburović.

Sve ove izjave pokazuju da postoji zastoj u razmeni informacija između Beograda i Prištine, iako je ona moguća preko Kancelarije EU u Prištini, a da ne dovodi u pitanje pozicije dve strane po pitanju statusa Kosova. Osim toga, Istragu o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića vode dvojica tužilaca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, jedan Srbin i jedan Albanac.

Insajder 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.