Beograd demantuje navode Kohe: Nema nikakvog dogovora

Nije bilo nikakvog dogovora između predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe tokom poslednje runde pregovora u Briselu, preneo je Tanjug citirajući izvor iz Vlade Srbije, reagujući na najnovije napise iz Kohe da su su strane tokom najnovije runde razgovora u Briselu "sto odsto uspele da se dogovore o svim pitanjima" – Asocijaciji/Zajednici srpskih opština, o telekomunikacijama, o energetici i o uređenju mosta na Ibru, a da će u naredni ponedeljak, kada se dvojica premijera budu ponovo sastala, te sporazume i potpisati. Koha je navela i da su svi sporazumi povoljni za Kosovo, ali bez iznošenja detalja.

Izvor iz srpske vlade navodi, međutim, da do dogovora između srpske i albanske strane nije došlo "pogotovo što nije bilo susreta između Vučića i Mustafe u četiri oka".

"Sve vreme su bili prisutni članovi obe delegacije, razgovori su bili naporni, teški, dogovor nije postignut," rekao je Tanjugu ovaj izvor.

Posle razgovora u Brilselu ovog ponedeljka, dvojica premijera su zvanično izjavila da nije postignut dogovor ni o jednom od pitanja o kojima se razgovaralo punih osam sati, ali da su se stavovi o njima približili.

Za razliku od Kohe, u prilogu televizije N1 iz Prištine o tome kako se na Kosovu gleda na rezultat razgovora iz Brisela, neki od sagovornika ove televizije smatraju da su razgovori bili neuspešni i da teku sporo, te da su očekivanja od sastanka kosovskog i srpskog premijera bila znatno veća od onoga sto se moglo čuti na kraju sastanka u Briselu.

U prištinskom nevladinom pokretu "Fol", izveštava N1 iz Prištine, kažu da je tempo ovih pregovora spor, što podstiče sumnju oko mogućnosti postizanja konačnih dogovora.

"Iz ugla Evropske unije ovaj sastanak je bio uspešan. Sa kosovske strane, ovaj sastanak možda nije bio neuspešan. Ipak to su spori pregovori i uspeh može biti doveden u sumnju upravo zbog te sporosti. Znači što više traju pregovori, to više pada entuzijazam da stvari idu u pravom pravcu u odnosu na evropske integracije i normalizaciju odnosa sa Srbijom," kaže Petrit Zogaj iz te NVO.

N1 takođe navodi da se "za sada, pregovorima u Briselu mogu radovati samo oni koji privatnim vozilima putuju preko administrativne granice", jer je postignut dogovor o obostranom priznanju polisa o auto-odgovornosti, i za mesec dana oni više neće morati da plaćaju skupa osiguranja ako budu putovali sa Kosova u Srbiju, ili obratno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.