Bari: Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije

Zajednički konzulat Kosova i Albanije otvoren je ove nedelje u Bariju, u Italiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova. Konzularne usluge građanima pružaće se na osnovu "međudržavnog sporazuma" između Kosova i Albanije, a u cilju, kako se ističe, podrške "u diplomatskoj i konzularnoj službi". Ovo je drugi zajednički konzulat Kosova i Albanije, prvi je, pre dve godine, otvoren u Milanu.

"Pružanje konzularnih usluga za građane Kosova u Generalnom konzulatu Republike Albanije u Bariju, vrši se da bi se podržali i pomogli zahtevi i potrebe građana Kosova u regionima južne Italije, ali i za sve one koji izaberu Bari, kao ulaznu ili izlaznu luku za putovanja, odmor ili njihovo kretanje kroz Albaniju prema Kosovu," navode iz MSP-a Kosova. 

Otvaranje konzulata u Bariju, potvrdio je i ministar spoljnih poslova Albanije, Ditmir Bušati. 

"Nakon Milana, još jedan zajednički konzulat Kosova i Albanije u službi građana," napisao je Bušati na svom Twitter nalogu.

Dodaju i da je "ovaj korak jačanja nivoa i odnosa zajedničkog zastupanja između Kosova i Albanije" najavio ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, tokom posete Tirani u julu ove godine. 

Prvi zajednički konzulat Kosova i Albanije otvoren je 16. septembra 2014. godine u Milanu, a tada je najavljeno otvaranje i zajedničkog konzulata u Kanberi i drugim zemljama. U međuvremenu, MSP Kosova najavilo je i otvaranje zajedničkog konzulata u Minhenu.

Zajednički konzulati su samo jedan vid zajedničkog delovanja Kosova i Albanije, predviđen Deklaracijom o strateškom partnerstvu, koju su Kosovo i Albanija potpisali početkom 2014. godine, u Prizrenu, a kojom regulišu zajedničko delovanje u četiri ključne oblasti: spoljna politika i bezbednost, pravosuđe i unutrašnja politika, ekonomija, energetika, transport, turizam i zaštita životne sredine, te kultura, obrazovanje i društvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.