Slučaj Banjska „na čekanju“: Ninić kaže – predsednik brani Radoičića i šalje poruku tužiocu

milan radoičić
FOTO: Srpska lista

Dok Zapad od Prištine očekuje da ne sprovodi jednostrane akcije, poput ove u vezi sa upotrebom dinara, od Beograda se očekuje da procesuira odgovorne za oružani sukob u selu Banjska, iz septembra prošle godine. Dok predsednik kaže da te pritiske svakodnevno ima, analitičari smatraju da je interes Srbije da ovaj slučaj rasvetli.

Na društvenim mrežama kruži snimak navodne proslave rođendana Milana Radoičića koja se odigrala na Kopaoniku.

Slobodan je čovek jer rezultati istrage protiv njega još uvek nisu poznati. Zna se da je bio zadržan manje od 24 sata, kao i da je osumnjičen za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

„A za koje krivično delo recimo? Možda će da podignu za izazivanje opšte opasnosti. A kako da podignu za neko drugo krivično delo kada će ti ljudi da se pojave i da kažu – ‘pa mi smo radili svoj posao’“, izjavio je nedavno predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Vidimo da se predsednik neskriveno umešao u predmet, iako ne može imati kontakta i dodira sa spisima predmeta, on je na javnom servisu izvršio i kvalifikaciju krivičnog dela. To se ne radi. Naročito se ne radi sa pozicije predsednika republike“, kaže advokat Ivan Ninić.

I dok predsednik Srbije uspešno relativizuje – od zapadnih zemalja nesmanjenim tempom mesecima stižu poruke da odgovorni za Banjsku moraju biti procesuirani.

„Obaveza iole odgovorne države je da procesuira bilo kakav paravojni element koji mimo Ustava i mimo zakona demonstrira oružanu silu. Dakle, to Srbija treba sama da uradi kao odgovorna država“, komentariše Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev.

Rezultati tužilaštva se mesecima čekaju. Do tada u ime države i odnosa prema događajima u Banjskoj govori predsednik koji, prema mišljenju advokata Ninića, svojim najnovijim izjavama šalje poruke na tri adrese.

„Prvo, da pošalje poruku Radoičiću da je zaštićen, da je u sigurnim rukama. Onda da pošalje poruku tužiocu kakvu kvalifikaciju dela u optužnici očekuje. I treću poruku, to je poruka međunarodnoj zajednici“, ocenio je Ninić.

Kosovski mediji navode da je od INTERPOL-a stigla potvrda da je raspisana crvena poternica za Radoičićem. Otkrivaju i imena još 10 navodnih osumnjičenih učesnika u Banjskoj.

N1

Pročitaj još na:

Kosovski mediji o Interpolovoj poternici za Radoičićem, a srpski o njegovoj proslavi rođendana na Kopaoniku

Srpsko Tužilaštvo i dalje vodi istragu o Banjskoj, proverava se i iskaz Radoičića

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.