Bangladeš priznao Kosovo

Bangladeš je priznao nezavisnost Kosova, saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. Za kosovsku stranu ovo je 114. priznanje, a prvo u ovoj godini.

"Vest je pre nekoliko trenutaka zvanično potvrđena. Prošle su godine lobiranja i napora kako bi dobili ovo priznanje. Hvala! Sada imamo 114 priznanja. Čestitam" – poručio je Hodžaj.

Ovo je prvo priznanje Kosova u 2017. godini, a poslednje se dogodilo decembra 2016., kada je kosovsku jednostrano proglašenu nezavisnost priznao Singapur. Prethodno je Kosovo priznao Surinam, dok je 2015. to učinila samo jedna zemlja – Antigva i Barbuda. 

Srbija de jure ne priznaje nezavisnost Kosova, ali od 2012. godine na visokom, odnosno, najvišem političkom nivou, pregovara i dogovara sporazume sa kosovskim vlastima. U međuvremenu, ukida svoje izvršne i zakonodavne državne institucije na Kosovu i Metohiji i integriše ih u kosovske.Detaljnije o ostalim priznanjima Kosova, čitajte u našoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije". Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.