Ban: Nasilje i zapaljiva retorika na KiM-u zabrinjavaju

Generalni sekretar UN, Ban Kimun, izrazio je zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojom predstavnici opozicije na Kosovu ometaju rad skupštine i podižu napetost na ulicama i pozvao sve koji su odgovorni – da se uzdrže od osporavanja demokratije pribegavanjem nasilju.

Ban Kimun je u redovnom tromesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, koji će biti razmatran na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, naveo da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da mu nema mesta u demokratskom društvu.

Na sednici govoriće i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

U izveštaju o radu UNMIK-a koji se odnosi na period od 16. oktobra 2015. do 15. januara 2016., Ban Kimun je ocenio da je takav razvoj doprineo zastoju u nekim aspektima primene sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila 2013., kao i sporazuma postignutih 25. avgusta 2015.

Konkretno, dogovorene procedure i rokovi za uspostavljanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu ispunjene.

Ipak, nedavna odluka Ustavnog suda u Prištini i obećanje vlade da će nastaviti proces uspostavljanja Asocijacije/Zajednice u skladu sa odlukom Suda, predstavljaju važan korak ka brzom obnavljanju tih napora, navodi se u izveštaju.

S tim u vezi, generalni sekretar UN-a je pozvao sve strane da udvostruče napore u interesu svih koji žive na Kosovu, dodajući da pozdravlja obavezu koju su preuzeli i Priština i Beograd da u bliskoj budućnosti nastave dijalog na visokom nivou pod pokroviteljstvom EU.

U izveštaju se takođe pozdravlja značajan napredak u integraciji bivšeg osoblja srpske civilne zaštite u kosovske institucije uz ocenu da je to direktna posledica nastavka rada obe strane na primeni sporazuma postignutih u dijalogu, a na lokalnom nivou nastavak produktivne komunikacije gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice o tekućim pitanjima, uključujući i ona koja se tiču opštinskih granica.

Ban Kimun je ocenio da potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova EU označava prekretnicu u napretku ka evropskoj integraciji i jasno priznanje kosovskim institucijama za posao koji su obavile.

Pozvao je vladu i sve političke aktere da ostanu privrženi tom putu, bez obzira na brojne kratkoročne izazove i borbe.

U izveštaju se navodi i da je kao dokaz temeljnog opredeljenja za vladavinu prava na Kosovu nužna brza i odlučna akcija za potpuno uspostavljanje i operacionalizaciju Specijalnog suda.

"Očekujem od svih strana da brzo nastave rad na okončanju preostalih koraka u skladu sa ustavnim amandmanima i zakonima koje je usvojila Skupština Kosova u avgustu 2015.," naveo je Ban Kimun.

Ban Kimun je posebno pozdravio i inicijative poslovnih lidera unutar privrednih komora Beograda i Prištine da ostave po strani političke probleme i da izgrade novu saradnju u poslovnoj zajednici, uz ocenu da su njihovi napori dalekovida pouka.

Uz izveštaj Ban Kimuna koji će biti razmatran na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, priloženi su i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost o aktivnostima EULEX-a u periodu od 16. oktobra do 15. januara, kao i izveštaj zamenika generalnog sekretara NATO-a o međunarodnom bezbednosnom prisustvu na Kosovu, za period od 1. oktobra do 31.decembra 2015.

RTS/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.