Balkanci pobedili EU: Srpski i kosovski ministri zajedno u fudbalskom timu, Dačić sa Hanom sudija

Na stadionu fudbalskog kluba "Austrija“ u Beču sinoć kasno odigrana je utakmica između tima "EU“ i tima zemalja i regiona sa Balkana pod simboličnim nazivom "EU budućnosti“, u kojoj su balkanci odneli ubedljivu pobedu od 4:2. Kosovski premijer Hašim Tači pohvalio se na svojoj fejsbuk stranici fotografijama sa ove utakmice i statusom da je Kosovo i "u sportu, kao i u politici, doprinelo pobedi i napretku Balkana", a da je Evropi potrebna "nova energija". Sa Tačijem u timu je bio još i srpski ministar energetike Aleksandar Antić, dok je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sudio utakmicu. Srpski premijer Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, dan nakon potpisivanja četiri sporazuma u Briselu, utakmicu su pratili sa tribina.

Prva dva gola dao je premijer Makedonije Nikola Gruevski, a do pobede balkance je odveo kosovski ministar evropskih integracija Bekim Čolaku sa još dva gola.

"Pobednički tim. Kosovari su postigli dva gola i za dva su asistirali. Makedonci postigli još dva. Zapadni Balkan pobedio EU," objavio je zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi na svom Tviter nalogu.

A sam kosovski ministar, Hašim Tači, koji je igrao utakmicu, na svojoj Fejsbuk stranici dodao je:

"Noćas smo igrali fudbal u Beču, lideri Zapadnog Balkana ili 'EU budućnosti', sa liderima Evropske komisije i 'starim' zemljama članicama EU. Kosovo u sportu, kao i u politici, dalo je suštinski doprinos napretku i pobedi Balkana. Evropi je potrebna nova energija."

Iako prethodno najavljeno da će u utakmici učestvovati i srpski premijer Aleksandar Vučić, on je utakmicu pratio sa tribina. Pred utakmicu, novinarima je rekao da bi se oprobao da je u pitanju partija šaha, ali da u ovom sportu nije dobar i da trčanje nije za njega, kao i to da je svakako zajedno sa učesnicima utakmice. Na novinarsko pitanje za koga navija, rekao je "za naše", a na potpitanje, "ko su naši", odgovorio je da su to oba tima i da bi najbolje bilo da rezultat bude nerešen.

U utakmici nije učestvovao ni albanski premijer Edi Rama, iako je i to bilo prethodno najavljeno.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, pored evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana, bio sudija.

U balkanskom timu igrali su još i srpski ministar energetike Aleksandar Antić, koji je bio golman, kao i crnogorski premijer Nikola Lukšić. 

Utakmica se igrala u okviru Samita o zapadnom Balkanu, koji je u Beču počeo juče i nastavlja se danas, okupivši premijere i druge zvaničnike iz regiona, uključujući srpskog i kosovskog premijera, a samo dan nakon potpisivanja četiri sporazuma u Briselu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.