Jahjaga i Osmani otvorile skener vredan 1,5 miliona evra, donirala Saudijska Arabija preko Jahjagine fondacije

FOTO: FB/Vjosa Osmani

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Donacijom iz Saudijske Arabije Univerzitetsko kliničko bolnički centar u Prištini opremljen je savremenom PET-SCAN opremom, koja vrši detaljno skeniranje tela, posebno za slučajeve obolelih od raka. Iako se uređaj već nalazi u ovom kliničkom centru, tačan datum kada će početi da se koristi još uvek nije poznat.

Služba Univerzitetske kliničke bolnice u petak je sa višemesečnim zakašnjenjem preuzela donaciju savremene SPECT/CT/PET opreme, ali se ne zna tačan datum kada će lekari moći da započnu da ga koriste.

Aparat, koji je obezbedila fondacija „Jahjaga” i koju vodi bivša predsednica Atifete Jahjaga, vrši detaljno skeniranje ljudskog tela radi otkrivanja kancerogenih ćelija, gde druge metode ne uspevaju.

FOTO: FB/Vjosa Osmani

Prema rečima Jahjage, to će smanjiti finansijski teret UKBC i spasiti živote.

„Pacijentima će biti ponuđene brže dijagnoze, tačniji tretmani i veće šanse za oporavak i spasavanje života. Vaš doprinos Univerzitetskom kliničkom centru Kosova dao je ne samo opipljive rezultate, već je i dokazao da u životu i radu moramo da se rukovodimo solidarnosti“, rekla je bivša predsednica.

Uređaj je donirala filantropska fondacija „Alvaleed Philanthropies“, iz Saudijske Arabije.

Deo kredita za nabavku opreme od 1,5 miliona evra dobili su predsednica Vjosa Osmani i ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia).

„Do sada su naši građani morali da putuju u region i šire, suočavajući se sa brojnim zdravstvenim i finansijskim izazovima, tako da ovaj novi aparat simbolizuje prekretnicu u kojoj naši ljudi mogu da dobiju potrebnu negu upravo ovde kod kuće, okruženi porodicom i voljenima“, rekla je predsednica Osmani.

„Kao ministru zdravlja, za mene nema ništa važnije nego da zajedno obezbedimo nove kvalitetne i ravnopravne usluge za građane Kosova. Zahvaljujući pomoći Kraljevine Saudijske Arabije, ova donacija će biti prilika i nada za naše građane“, izjavio je ministar Vitija.

Direktor Službe za nuklearnu medicinu, Fakir Spahiju (Spahiu) naglasio je da bi rad sa ovom opremom mogao da počne krajem sledećeg meseca.

„Krenuće se sa procedurom, nadam se vrlo brzo, ali tek pošto obezbedimo radioaktivni materijal, što će biti urađeno tokom maja meseca, da bi se sa postupkom započelo ranije. Bez PET CT materijala ne možemo, ali sa SPET CT možemo“, rekao je on.

PET/CT je efikasan za otkrivanje nekoliko bolesti, uključujući rak, bolesti srca i poremećaje mozga. Za izvođenje procedure uzima se radioaktivni lek koji pokazuje tipičnu i atipičnu metaboličku aktivnost pacijenta.

Pacijenti kojima je ovakva dijagnostika bila neophodna do sada su upućivani u privatnu ustanovu, u kojoj naplata usluge dostiže preko hiljadu evra.

Vjosa Osmani ni spomenula Atifete Jahjagu

KoSSev: Inače, aktuelna kosovska predsednica koja se pohvalila ovom donacijom u svom saopštenju i na društvenim mrežama, ni rečju nije spomenula bivšu predsednicu sa kojom je danas, ne samo svečano otvorila ovu donaciju, već je ona upravo obezbeđena preko fondacije Jahjaga.

 

„SPECT/CT/PET, najnovija medicinska oprema je sada deo Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, zahvaljujući podršci ‘Alvaleed Philanthropies Global’ iz Saudijske Arabije. Naši građani će sada moći da dobiju potrebnu negu baš ovde kod kuće, okruženi svojom porodicom i najmilijima. Duboko sam zahvalna Njegovom Kraljevskom Visočanstvu princu Alvalidu bin Talalu Al Saudu i Njenom Kraljevskom Visočanstvu, princezi Lamiji bint Majed Al Saud, čije je vizionarsko vođstvo promenilo nebrojene živote širom sveta, uključujući sada i Kosovo“, napisala je Osmani na Fejsbuku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.