"Arzamas" i Ivana Dimić po drugi put u Gračanici

Roman Ivane Dimić "Arzamas" za koji je dobila NIN-ovu nagradu za 2016. godinu, po drugi put će biti danas predstavljen publici u Gračanici. Arzamas je knjiga o vremenu, smrti i ljubavi, kao i o odnosu ćerke i majke, njihovoj drami uslovljenoj bolešću dementne majke.

Dramaturg, pisac kratkih priča, drama i TV scenarija, Ivana Dimić, osobena je pojava u srpskoj književnosti.

"Ivana Dimić, čini se, priča o sebi a zapravo priča o čudu povratka iz sna. Ona uspostavlja svojevrsni ritam koji izlazi iz sudara dve teme, iz nespojivosti dve sfere – stvarnosti i onostranog," zapisao je o ovoj knjizi Dejan Mijač.

Dimićeva je u Gračanici već imala promociju svog romana na festivalu “Joakim Vujić” tokom maja 2016 i to pre beogradske promocije svog romana. Na književnoj manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenije", takođe prošle godine dobila je nagradu ,"Pero Despota Stefana Lazarevića".

Arzamas je Lagunino izdanje a ova izdavačka kuća o knjizi kaže sledeće: "Arzamas se sastoji od drame i monologa pripovedača – o snovima, pisanju, o Emili Dikinson i usamljenosti. O životu, postupcima, o Čehovu, o Raselu i njegovom učeniku Vitgenštajnu, ljubavi i smrti, sudbini, o Fransisku de Goji, Hajdegeru, o sreći… Na svaki monolog nadovezuje se jedan scenski prizor drame u kojoj su likovi majka i ćerka. Iz njihovih dijaloga iskaču neprekidne svađe, bolest i bezgranična ljubav".

O knjizi večeras u 19 časova govoriće arhimandrit Ilarion, Živojin Rakočević, Žarko Milenković i autorka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.