ARHIVA (februar '99): Aljbin Kurti kao portparol OVK pred stranim novinarima u Prištini

Iz, od skoro dostupne arhive agencije AP na kanalu YouTube, kosovski mediji danas podsećaju i na još jedan arhivski snimak iz februara '99, tokom nastavka tadašnjih pregovora u Rambujeu.

U Prištini je OVK održala i svoju konferenciju za štampu pred brojnim ekipama stranih novinara, a njen tadašnji portparol je bio današnji lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Znatno mlađi, sa dugačkom kosom i loknama, Kurti stranim novinarima na engleskom govori da svaki dogovor koji se bude postigao mora da se zasniva na situaciji na terenu, i da ukoliko obe strane ne podrže dogovor, nijedan sporazum ne može da bude održiv.

"Ako se ovi pregovori budu nastavili bez obustave vatre, oni ne mogu da vode održivom sporazumu. Kada za nekim okruglim stolom pregovarate, i na primer, imate teroristički masakr na Kosovu, onda ti pregovori ne zavise samo od razgovora koje vodite, već i od razvoja situacije na terenu," govori Kurti, koji dodaje da albanska strana zahteva od delegacije u Rambujeu da se prvo mora potpisati obustava vatre.

Na snimku AP prikazani su i pripadnici OVK kako po snegu koračaju sa puškama u rukama, kako AP navodi, "miljama daleko od Pariza, gde predstavnici OVK i jugoslovenske vlade razgovaraju kako bi se konflikt priveo kraju".

"Ali znaci sa ovih razgovora nisu dobri," dodaje se u ovom izveštaju iz '99, mesec dana pre bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Pogledajte i snimke iz 1998. godine tadašnje jugoslovenske vojske i OVK, što je ujedno i jedan od prvih snimaka u kojem su tzv. komandanti OVK pokazali lice i govorili pred kamerama. 

Arhiva AP od nedavno dostupna na YouTube

Na YouTube kanalu agencije AP od nedavno je dostupno preko milion i sedamsto hiljada snimaka ove agencije, a među njima i onih sa Kosova i Metohije, uključujući i one snimljene tokom devedesetih, kao i '99, u periodu kada su se srpske snage povukle, a ulazio NATO-KFOR. Snimke možete pregledati OVDEPravila korišćenja arhive AP možete pročitati OVDE


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.