Arhimandrit Sava Janjić posle Vučićeve izjave da u Đakovici nema Srba: Duboka nepravda našim hrabrim Srpkinjama

Četiri preostale Srpkinje u Đakovici

Nova neslaganja između podataka koje iznosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izveštaja sa Kosova i Metohije. Posle toga koliko Srba živi u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju, a prethodno u srbičkom kraju i Glogovcu, večeras demantiji i na broj Srba u Đakovici, ovog puta sa težim rečima.

Da bi saopštio istinu građanima Srbije o tome kakva je realna situacija na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije je obilazeći Vojno-tehnički institut u Žarkovu, u prenosu uživo rekao:

„A ko od vas hoće u Đakovici da živi…. je l’ ima ikoga od vas….. ja neću, a je l’ ima ikoga od vas. A nema nikog, nema nikog, al’ je to vekovna srpska zemlja koju ćemo da čuvamo 5000 godina, al’ nema nijednog Srbina i ko će da ode tamo“.

„Ako niste znali, znajte, gospodine Predsedniče, u hramu, a sada manastiru Presvete Bogorodice, u Đakovici već godinama žive četiri starice, hrabre Srpkinje (igumanija Teoktista Kastratović, monahinja Joanikija Spaić, Vasiljka Perić i Nada Isailović) o kojima brine naš Vladika Teodosije i monasi manastira Dečani. Bilo ih je još dve, Dragica i Jela, upokojile su se Bog dušu da im prosti,“ odgovorio mu je večeras arhimandrit Sava Janjić, iguman Visokih Dečana.

Za Đakovicu ne mogu da mu oćutim

Kao čovek i monah, koji sa svojom bratijom živi u manastiru Dečani, koji je 5 puta oružano napadan nakon rata od strane albanskih ekstremista (iako me zlonamernici nazivaju borcem za nezavisno Kosovo) duboko sam povređen, ali ne lažnim optužbama protiv sebe, jer Bog zna i narod zna ko su Dečanski monasi, već dubokom nepravdom koja je nanesena našim hrabrim Srpkinjama u Đakovici i svim onim prognanim Đakovčanima, koji bi se rado vratili u Đakovicu, da im u toj nameri ne oduzimate i poslednju nadu vi, koji bi sa albanskim vođama da dele Kosovo i Metohiju i nateraju preostale Srbe u progonstvo, i otpišu ih kao suvišak.

Junakinje našeg vremena

Govoreći o srpskim stanovnicima Đakovice, Janjić kaže da su starice preživele i paljenje crkve i kuće u pogromu 2004. god., ali da one  sada žive u obnovljenoj kući i mole se u obnovljenoj crkvi u koju redovno dolaze vernici.

Neka Srbija vidi i zna. Oni na vlasti mogu da urade šta hoće, ali istorija će zabeležiti, a Bog će na kraju svima suditi. Oprosti im Gospode ne znaju šta rade, rekao je Hristos i dao nam primer kako da se molimo za one koji zaista ne znaju šta rade

„Te starice su junakinje našeg vremena, koje svojim hrabrim postojanjem u svom rodnom gradu izobičavaju bestidne neistine onih koji ne mare za svoje građane i otpisuju ih kao statističku grešku,“ naveo je Janjić preko svojih naloga na društvenim mrežama, ali je isti odgovor objavljen i na stranici Raško-prizrenske eparhije.

„Ne širite nedržavnički defetizam“

Upozorio je na, kako tvrdi, pokušaje da se srpski narod ubedi da treba da se odrekne najvećeg dela Kosova i Metohije, ali i onih koji tu žive.

„Ubeđujete Srbe da ih se odreknu, ne samo zemlje koja nam je svima oduzeta velikim doprinosom režima, kome ste verno služili kao ministar (dez)informisanja, već da se odreknu živih ljudi i građana, koji za vas i one koji dele vaše mišljenje, očigledno ne postoje,“ piše Janjić.

Ne igrajte se sa našim životima i pustite Srbe da žive, posebno većinu južno od Ibra, poručuje na kraju obraćanja Vučiću, dodajući:

„Teško je, ali to što smo odlučili da ovde živimo ne znači da smo strani plaćenici i izdajnici.“

Pustite ih da žive jer su to izabrali, suočavajući se sa svim nevoljama, posebno poslednjih 20 godina, kao i njihovi preci u prethodnim vekovima

„Ne širite nedržavnički defetizam jer je Srbija bolje zaslužila, što su pokazali njeni najveći sinovi. Nemojte srpski narod da činite saučesnicima svoga nedela i zablude! Nemojte da vređate svoj narod, nijednog građanina, bez obzira gde bio, jer vas za to zasigurno niko nije ni izabrao niti ovlastio. Pogledajte slike ovih starica Srpkinja i dobro ih zapamtite,“ poručio je Vučiću otac Sava Janjić.

Celo javno obraćanje predsedniku Vučiću igumana Visokih Dečana „Za Đakovicu ne mogu da mu oćutim“ pročitajte na eparhijskom sajtua kako i o čemu je Predsednik Republike govorio, pročitajte u zapisu B92 „E, evo vam sad, sada ćemo svi da plačemo“

Preostale Srpkinje iz Đakovice sa vladikom Teodosijem

Sa kakvim se problemima susreću Srbi iz Đakovice podsetite se u nekoliko naslova:

Grupa Albanaca blokirala pristup manastiru u Đakovici, monahinje ostale zaključane

Badnji dan u Đakovici: Kamenovan autobus sa raseljenim Srbima

Đakovica i Mušutište na Veliku Gospojinu: Raseljeni Srbi obeležavaju hramovnu slavu, najavljen i protest

Poslanici Srpske u Đakovici: Problemi mnogobrojni, novčana pomoć za monahinje

Raseljeni Srbi na liturgiji u Đakovici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.