April, poslednji mesec za nezakonite tablice na severu

Izvor: RTK 1 (tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Izvinjavamo se za eventualne greške u prevodu.

Zamenica premijera Kosova, Edita Tahiri rekla je za RTK da će nezakonite tablice uskoro zastareti. Ona je dodala da je vlada u početku bila usmerena na to da završi integraciju paralelnih bezbednosnih struktura i da onda postepeno izvrši punu integraciju tog (severnog, prim. red.) dela Kosova.

"Mora se prestati  sa nezakonitim korišćenjem tablica. Interes Srba da uzmu RKS i KS tablicama je dovoljno veliki. Kosovska vlada preduzima korake u tom smislu i ukloniće što pre ove nezakonite tablice iz severnog dela Kosova."

Uprkos prisustvu nezakonitih tablica koje imaju Srbi u Severnoj Mitrovici, veliki deo njih je počeo da registruje vozila na RKS i KS tablice, potvrdili su zvaničnici iz tog centra.

Ardita Ademi, koordinator u centru za registracije vozila u Severnoj Mitrovici kaže da postoji veliki broj Srba koji imaju RKS i KS tablice.

Ali problem u Severnoj Mitrovici nije samo u nezakonitim tablicama. Nakon pokretanja pitanja simbola i natpisa u institucijama, postoje nezakoniti natpisi sa imenom Srbije koji su se zadržali. Zamenica premijera Tahiri kaže da će simboli i natpisi nestati nakon što budu doneti statuti za sve četiri severne opštine.

"Nakon što severne opštine budu završile statut 12. marta, iz svih institucuja treba da se uklone svi natpisi Srbije, a koji do sada nezakonito postoje u našoj zemlji. Ovo je vreme kada bi trebalo da se počne sa uklanjanjem istih," rekla je zamenica premijera, Edita Tahiri.

Ostaje da se vidi da li će april 2014. biti mesec kada će srpske tablice sa natpisima kosovskih gradova biti uklonjene.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.