Apostolova: Obustava projekata Severnoj Mitrovici i revitalizacija mosta nisu povezani. Novac vraćen u Brisel

Nije nam ostavljena druga opcija osim da dva projekta – izgradnja zgrade Univerziteta i Kulturnog centra u Severnoj Mitrovici – otkažemo. Novac koji je trebalo da bude uložen u dva projekta je "izgubljen". Vraćen je u Brisel. Lokalna samouprava nije mogla da ispuni ono na šta se obavezala – da ukloni ukupno osam ilegalnih objekata. Probijena su dva roka, kao i treći dodatni od mesec dana. Sve što je bilo do nas, naša odgovornost i više od toga – uradili smo. Sada tražimo druge mogućnosti da ponovo pronađemo novac za ova dva projekta – rekla je danas popodne u Prištini specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova. U razgovoru za KoSSev, program na srpskom jeziku televizije RTK i sekciju za Kosovo radija Slobodna Evropa, a na inicijativu same Kancelarije EU, ona je naglasila da otkazivanje dva projekta "nema nikakve veze" sa rekonstrukcijom glavnog mosta i izgradnjom pešačke zone, te da za ovakvu odluku nije bilo političkog uticaja. Glavni most je spreman, pešačka zona je skoro spremna, rekla je, sa druge strane, govoreći upravo o projektu takozvane revitalizacije mosta koji je opisala kao "nama srcu drag". Radi se o završnoj fazi realizacije projekta koja se može izvesti za dve do tri nedelje. Međutim, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izrazio je zabrinutost za bezbednost u pešačkoj zoni i oko mosta, a uz to iz ove opštine stigla je i poruka da nemaju dovoljno sredstava za završetak radova, prenela je novinarima Apostolova. Pojačano je prisustvo policije i KFOR-a, dok EU istovremeno finansira završne radove na izgradnji kružnog toka.

Razgovori trajali 8 meseci, 8 je i nelegalnih objekata

Povučen novac je iz programa IPA 13 – 20. jul bio poslednja šansa

Mesto na kojem je trebalo da se izgradi zgrada Univerziteta određeno je 2013. u saradnji sa samim Univerzitetom u Kosovskoj Mitrovici. Iste godine potpisan je program IPA 13 iz kojeg su namenjena sredstva za ovaj objekat.

Ugovori o dizajnu Kulturnog centra i Univerzitetske zgrade potpisani su maja, odnosno jula 2016. Kao inicijalni rok za početak radova određen je april 2017. Konačni dizajn EU je dobila u martu 2017, nakon čega je odmah i raspisan tender, a izvođač izabran u aprilu.

Iako je pravilo da se pre potpisivanja konačnog ugovora obezbedi nesmetan pristup mestu izvođenja radova, u ovom slučaju napravljen je izuzetak – ugovor je potpisan pre uklanjanja ilegalnih objekata, ali uz dogovor sa gradonačelnikom, kako u EU tvrde – da se donese plan za njihovo rušenje. 

Održano je nekoliko sastanaka i došlo se do  kompromisnog rešenja da se odmah uklone dva od pet objekta koja su predstavljala najveću prepreku. Određen je i novi rok – jul, koji je takođe probijen, tvrde iz EU.

Tokom sastanka 19. juna predstavnici EU i opštine Severna Mitrovica dogovorili su se o 20. julu kao krajnjem roku za uklanjanje barem dva sporna objekta.

Dodatni rok od mesec dana određen je nakon što je direktor EU za Zapadni Balkan iskoristila svoje diskreciono pravo, jer je "razumela važnost ovih projekata, iako su već bile preduzete radnje za obustavu ugovora".

To pravo iskoristila je na osnovu obećanja koje je dobila iz opštine Severna Mitrovica, tvrde iz EU.

Zgrada Univerziteta trebalo je da bude sagrađena u neposrednoj blizini studentskih domova, na mestu gde se nalazi stara škola "Branko Radičević", dok je mesto za Kulturni centar određeno u blizini Tehničke škole. 

Odluku o tome da se prekinu ugovori za ove, kako Apostolova kaže, izuzetno važne projekte u Severnoj Mitrovici, nije donela ona, već institucije EU u Briselu:
 
"Ovo prekidanje je praćeno teškim razgovorima u mojoj kancelariji, a takođe i kod kolega, ovde – u glavnom sedištu. Veoma smo svesni koliko su ova dva projekta važna za život u Severnoj Mitrovici. Takođe su vrlo povezana sa prioritetima koje sama EU ima na Kosovu, a to su obrazovanje i kultura kao osnova za ekonomski razvoj zemlje," rekla je Apostolova, dodajući da su razgovori sa gradonačelnikom Rakićem i njegovim saradnicima o otkazivanju projekata trajali 8 meseci.
 
Osam je takođe i broj, kako dalje tvrde, nelegalnih objekata koje opština Severna Mitrovica nije uklonila, a na šta se obavezala kao preduslov za otpočinjanje radova na izgradnji.

Kako je novinarima, koje su danas pozvali u sedište EU u Prištini, novi šef za operacije Luiđi Brusa (Luigi Brusa) pokazao na skicama, radi se o pet takvih objekata – na delu mesta predviđenog za zgradu Univerziteta, odnosno tri – na mestu predviđenom za izgradnju Kulturnog centra.

Oni, međutim, nisu mogli da preciziraju o kojim se tačno objektima radi, naglašavajući da je to pitanje za lokalnu samoupravu. Ipak, objasnili su, da nisu u pitanju zgrade, već prodavnice i kafići.

Koliko je situacija ozbiljna, gradonačelniku i njegovim saradnicima u Severnoj Mitrovici objasnila je i direktorka za region Zapadnog Balkana. Zvaničnica iz Brisela je istovremeno iskoristila svoje diskreciono pravo da se opštini da dodatnih mesec dana roka.

Ali se i dalje "ništa nije dogodilo", objasnila je dalje Apostolova.
 
"Dakle, tehnički i pravno dovedeni smo u situaciju da ne možemo ništa drugo da uradimo, osim da prekinemo projekte. I ovo govorim teška srca, zato što znam koliko je to važno za ljude u Severnoj Mitrovici i potpuno sam svesna da oni koji su kažnjeni su studenti, profesori, mladi, koji žele da idu u kulturni centar, uče jezike tamo i provode svoje vreme," istakla je Apostolova.
 
Naša uloga, kao Kancelarije EU – je da vrlo precizno pratimo kako se novac građana EU troši, rekla je takođe.

Najgore što je novac izgubljen
 

U sedištu EU u Prištini dalje navode da, osim prepreka osam nezakonito podignutih objekata, ne postoji nikakav drugi razlog za gubitak skoro osam miliona evra.
 
Sa druge strane, nisu mogli da kažu šta bi mogao da bude uzrok zbog čega gradonačelnik i opština Severna Mitrovica nisu ispunili obaveze na koje su se, tvrde – obavezali. Štaviše, dodaju:

 
Apostolova u Zubinom Potoku "fascinirana šta novac EU može da učini"
 
Apostolova je prošle nedelje posetila Zubin Potok, kako priznaje – prvi put, a o utiscima ove posete kaže:
 
"Bila sam fascinirana šta novac EU može da učini. Prvo smo videli grad koji stvarno izgleda fantastično. Živopisan je, predeo je fantastičan, tamo se nalazi vrlo lepa sportska hala, koja je izgrađena uz našu pomoć, kroz Fond za Sever. Postoji atletska staza, postoje škole koje su opremljene takođe sportskim dvoranama. Gradonačelnik je veoma posvećen, imamo vrlo dobru komunikaciju i planiramo druge projekte."
 
Gradonačelnik Zvečana "stvarno misli o interesu svoje opštine"
 
Bila je i u Zvečanu, gde je zatekla "istu situaciju": 
 
"Sreli smo gradonačelnika takođe pre nekoliko nedelja. Radi se o izuzetno mladoj i posvećenoj osobi, koji stvarno misli na interes svoje opštine. Tamo smo takođe angažovani u različitim projektima. Jedan od njih je svakako u vezi sa školama. On nam je predstavio njegovu želju da imamo novo obdanište. Na primer, što je vrlo važno, sada radimo na tome, imamo izgradnju puteva u Zvečanu, takođe i u Leposaviću."
 
I u Severnoj Mitrovici važni projekti
 
"I u Severnoj Mitrovici želim da napomenem da imamo nekoliko vrlo važnih projekata koji su veliki. Rekonstruisali smo Zdravstveni centar, takođe imamo projekat Zelena Mitrovica. Upravo smo podržali i jedan koncert, imamo druge infrastrukturne projekte koji su važni i to je isto za Južnu Mitrovicu, ne želim da odvajam. Da pomenem most koji je jedan od naših glavnih projekata."

"Na našim sastancima koje smo imali nikada nismo imali sumnju da bi ovako nešto moglo da se desi. Da je bilo sumnje da se to neće uraditi, mogli bismo i razgovarali bismo šta drugo možemo da uradimo, ukoliko ovi projekti ne mogu da se realizuju. Jer, najgore u ovom scenariju je to da je novac izgubljen."

Revitalizacija mosta i otkazivanje projekata nisu povezani 

Komentarišući navode da su projekti obustavljeni zbog, kako tvrdi gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, političkih ucena i zahteva Apostolove da severnomitrovička opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez, kako on objašnjava, ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana, šefica Kancelarije EU u Prištini kaže:

"Apsolutno ne. Da budem vrlo jasna. Revitalizacija mitrovičkog mosta je projekat koji već izvesno vreme traje. Ima svoje uspone i padove, bez obzira na sve, vrlo dobro napredujemo, ko god je bio tamo mogao je da vidi da je to jedno od najlepših mesta na Kosovu, govorim i o pešačkoj zoni i o mostu zajedno, jer je to jedan projekat."

"Ni malo se ne slažem da postoji bilo kakva veza između dva projekta koja smo prekinuli – sa revitalizacijom mosta. Ne postoji bilo kakav politički uticaj, ili bilo kakva politička misao iza ovog prekida," dodaje i ističe:

"Nikada nisam uslovila jedno drugim. Čak ni u govoru to nisam koristila sa gradonačelnikom i mislim da nije fer da se podmeće da ovo ima nekakve veze jedno sa drugim."

Svesna je, dodaje, sa druge strane, određene zabrinutosti o bezbednosti koju je izrazio gradonačelnik Rakić:

"Sve u svemu, razumemo njegovu zabrinutost. Kod nas je došao sa predlogom da se pojača bezbednost u blizini mosta i mislim da svi sada možete da vidite da imamo mnogo jače prisustvo KFOR-a, Kosovske policije, EU policije."

Projekat revitalizacije mosta pred završnicom, čeka se na plan o saobraćaju iz opštine Severna Mitrovica

Iz opštine Severna Mitrovica stigla je informacija o još jednom problemu – nema dovoljno sredstava za završetak radova na kružnom toku. Zbog čega je EU preuzela troškove da plati izvođača:

"Naš izvođač je spreman da počne sa završnim radovima već koliko sutra. Kao što ste videli, izgradili smo specijalne zaštitne cilindre, tako da vozila i teška mašinerija ne mogu da se približe kružnom toku dok radovi traju. Sada smo u razgovorima sa opštinom da vidimo da li je ovo dovoljno za njih da obezbede put i da završe posao."

Za uređenje pešačke zone odgovorna opština 

Na nekoliko pitanja KoSSeva da komentarišu percepciju građana Severne Mitrovice o rapidnom urušavanju kvaliteta njihovog svakodnevnog života koja koincidira sa početkom većih projekata Evropske unije u ovom gradu, pre svega uređenje pešačke zone, navodeći primer intenziviranja saobraćajnog kolapsa i nemogućnosti da vozila hitne pomoći promptno pristupe pacijentima koji žive u pešačkoj zoni, zvaničnici EU su naveli da je pitanje pešačke zone – pitanje za lokalnu samoupravu i da EU nije odgovorna za pešačku zonu. Ipak, oni tvrde da će ovo pitanje biti rešeno kada se projekat revitalizacije mosta bude u potpunosti realizovao. 

Brisel, Milano, Mitrovica… 

Na pitanje da kao ekspert objasni valjanost odluke da se u postojećem saobraćajnom haosu, koji godinama vlada u Severnoj Mitrovici i maloj površini na kojoj se Severna Mitrovica prostire, deo glavne ulice, od glavnog mosta do centra grada koji važi za glavnu gradsku saobraćajnu "arteriju" – pretvori u pešačku zonu, Brusa je rekao da su u velikim gradovima, poput Brisela i Milana – Italije iz koje dolazi – glavne ulice u centrima gradova uređene kao pešačke zone.

Opština da dostavi plan o saobraćaju 

Od opštine Severna Mitrovica sada očekuju da dostave plan o saobraćaju. Do tada izvođač radova, osim potpornih aktivnosti, ne može da u punom kapacitetu izvodi radove. 
 
"Opština treba da im da dozvolu za saobraćaj – plan o saobraćaju kako bi dovršili posao koji se možda može završiti i za dve nedelje," rekla je Apostolova.

Da budem jasna, kada bi nam neko dozvolio da izvedemo završnu fazu ovog projekta, to bismo uradili za dve do tri nedelje, a da bismo to uradili, potreban nam je plan o saobraćaju koji bi trebalo da nam dostavi Severna Mitrovica – istakla je ona.

Ulaganja EU na Kosovu po glavi stanovnika najveća na svetu 

Iako je više puta naglasala posvećenost EU projektima za razvoj na Kosovu, istovremeno je istakla i da će se EU "vrlo strogo držati svojih pravila", a da oni koji sprovode ove projekte takođe "moraju da poštuju ista pravila".

"Evropska unija na Kosovu troši najveću sumu novca po glavi stanovnika u čitavom svetu. Ali, kada trošimo ta sredstva, želimo da to bude vidljivo i da budu u skladu sa pravilima kakva postoje u svetu," istakla je.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.