Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra Nenada Rikala i drugih

nenad rikalo

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivšeg ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR), Nenada Rikala, generalnog sekretara ovog ministarstva, Kaplana Haljimija (Kapllan Halimi) i još šest zvaničnika – Šefki Zećirija (Shefki Zeqiri), Ekrema Gjoka, Škeljzena Morinu (Shkelzen Morina), Ljeona Tačija (Leon Thaçi), Ljindara Krasničija (Lindar Krasniqi) i Aljbana Zećirija (Albana Zeqiri).

Branioci optuženih Kaljana Haljimija, Šefki Zećirija, Ekrema Gojka, Škeljzena Mirine, Ljeona Tačija, Ljindara Krasnićija i Aljbana Zećirija, žalili su se na odluku prvostepenog suda kojom je potvrđena optužnica, prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Zakletva za pravdu“ navodi da je Apelacioni sud, nakon pregleda spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva utvrdio da su žalbe neosnovane.

„…Na osnovu činjeničnog stanja optužnca dokazuje da postoji dovoljno dokaza koji održavaju dobro osnovanu sumnju da su optuženi umešani u izvršenje krivičnih dela za koje se terete, dok trenutno ne postoje uverljivi argumenti i ne sadrže nijedan pravni osnov na osnovu kog se optužnica može osporiti kako zahteva odredba“ navodi se u odluci.

Dalje se navodi da je, prema oceni ovog suda u presudi koja se osporava, prvostepeni sud naveo opširne razloge u vezi sa sumnjom na osnovu osporenih dokaza i pravilno je utvrdio da postoji dovoljno dokaza prihvatljivih u pravnom smislu.

Prema optužnici koju je 26. decembra 2019. godine pripremilo Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo (STRP), optužneni Nenad Rikalo, Kalan Haljimi, Šefki Zećiri i Ekrem Gjoka u saradnji, tokom 2018. godine, a kako bi omogućili nezakonito ostvarenje koristi kompanijama kao što su: „Konzorcijum „Novus“, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja modernog tržišta poljoprivrednih proizvoda u Prištini“, konzorcijum „Dhemetra“ AD.P.K, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja fabrike za proizvodnju organskog đubriva“ (koja se uopšte ne nalazi na spisku projekata koji su pokriveni finansiranjem kroz bespovratna sredstva), konzorcijumu „DOO Zubin Potok“ za dobijanje granta – „Projekat za izgradnju investicija u objektu za skladištenje i čuvanje voća“, kao i konzorcijumu NTP „Areana Engineering“ u Peći za dobijanje bespovratnih sredstava – „Proizvodnja i prerada mesa u Peći“, namerno postupili protivno Zakonu 04/L-090 o izmenama i dopunama Zakon 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, član 5.1, član 8, član 13 stav 1.2, član 4, član 14.2, Zakonu 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, članovi 8 i 9, uredbi (KRK) br. 37/2013, član 7.1, stav 1.1, Vodiču i priručniku za izradu koncepta dokumenta u kancelariji premijera.

Pročitajte još:

Indeksonline: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Rikala, sekretara i zvaničnika ministarstva poljoprivrede

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.