Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Klokota

Foto: V.Ćup, Gračanica Online

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Apelacioni sud je potvrdio rešenje specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini kojim je potvrđena optužnica bivšem gradonačelniku opštine Klokot, Božidaru Dejanoviću, za povredu slobodnog opredeljenja birača.

On se optužuje da je uticao na glasanje Srpske liste i njihove omiljene kandidate iz ovog subjekta, na izborima 14. Februara 2021, na Kosovu.

„Zakletva za pravdu“ je došla do odluke Apelacionog suda u ovom predmetu, u kojoj se navodi da je odbijena kao neosnovana žalba branioca optuženog Dejanovića, advokata Elmija Ćerimija (Elmi Qerimi).

Prema Apelacionom sudu, prvostepeni sud je, osnovano dao dovoljno razloga da optužnica Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (STRK) se zasniva na dovoljno dokaza da potkrepi osnovanu sumnju da je Dejanović učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Apelacioni sud smatra da je neosnovana tvrdnja odbrane u pogledu dokaza – da isti ne nude kvalitet, pouzdanost i relevantnost. Prema Apelacionom sudu, takva tvrdnja u ovoj fazi nema značaja za meritorne odluke, prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Ovaj sud skreće pažnju da se ova faza krivičnog postupka bavi samo zakonitošću krivičnog postupka u smislu postojanja osnovane sumnje, dok je za ocenu dokaza to faza koju sud realizuje u fazi glavnog pretresa“, navedeno je u odluci Apelacionog suda.

Na kraju odluke Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je odbio zahtev odbrane za odbacivanje optužnice i protivljenje dokazima, budući da su prema Apelacionom sudu, tvrdnje odbrane u ovoj fazi krivičnog postupka ocenjene kao neosnovane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.