Ansambl „Venac“ premijerno odigrao koreodramu „700“ u Beogradu

Ansambl Venac 700
FOTO: Ansambl Venac

Ansambl „Venac“ odigrao je juče premijerno koreodramu „700“ na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a povodom 700 godina postojanja manastira Gračanica. Najavljena je repriza u Banja Luci, ali i nove izvedbe širom Srbije.

„Izvođenje ovog programa simbolički spaja materijalno i nematerijalno nasleđe i svedoči da srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i živa i danas“, saopštili su iz Venca.

Navode da je ovo prvi put da su pripremili tako veliki i veoma značajan multimedijalni umetnički program od nacionalnog značaja.

„To je publiku u prepunom teatru ostavilo u oduševljenju i suzama zbog emocija koju je im program ‘700’ izazvao“, poručili su, i dodali da su karte bile rasprodate već deset dana ranije.

 

Premijeri koreodrame prisustvovali su mnogobrojni zvaničnici, poput Vikarnog Episkopa Ilariona, princa Aleksandra i princeze Katarine Karađorđević, predstavnika kabineta Kancelarije za KiM, predsednice opštine Gračanica, Ljiljane Šubarić, predsednika PO Priština, Novaka Živića, ali i i mnogi drugi.

Uoči premijere, na prijemu, Venac je prezentovao još dva nova projekta – „Virtuelna izložba materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa KiM“ i „Umetnička slika – Venac“.

Umetničku sliku Venca pune dve godine slikala je mlada umetnica iz Prištine, Milica Kostić.

Program „700“ održan je uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ansambl Venac najavljuje da se prva repriza koreodrame igra u Banja Luci 1. jula, na tvrđavi Kastel, te da će potom biti izvedena širom Srbije, a krajem godine i u Gračanici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.