Ansambl „Venac“ održao dve radionice pevanja uz gusle u K. Kamenici i Lapljem Selu

gusle ansambl venac
FOTO: Ansambl „Venac“

Uz pomoć poznatog srpskog narodnog guslara Boška Vujačića, Ansambl „Venac“ je ove nedelje organizovao dve radionice pevanja uz gusle u Kosovskoj Kamenici u Kulturnom skoništu „Krik“ i u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Lapljem Selu.

Organizaciju radionice pomogle su Muzička škola „Stevan Mokranjac“ iz Prištine i Osnovna škola „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice.

„Gusle će u skorijoj budućnosti postati deo ‘Venca’ tako što će narodni guslar Boško Vujačić obučavati pevanju uz gusle Vojina Grbovića – solistu narodne igre u ‘Vencu’, da bi se uvrstile u repertoar“, poručuju iz organizacije.

Podsećaju da su i prošle godine tokom avgusta i septembra u organizaciji Ansambla „Venac“ održane radionice u Gračanici, u Srpskom kulturnom centru u Prištini, u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku i u Velikoj Hoči.

Gusle se od 2018. godine nalaze na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Gusle su narodni srpski instrument. Guslanje predstavlja jednu solističku izvođačku praksu narodnih epskih pesama u desetercu, koja je tradicionalno negovana i prenošena generacijama i to usmenim putem – sa kolena na koleno.

Pokrovitelj organizovanja radionica je Ministarstvo kulture Republike Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.