Andrić: Ukoliko kandidati Srpske liste budu potvrđeni, neće biti izborne neizvesnosti

Milica Andrić sa portala KoSSev iz Kosovske Mitrovice kaže da, sem trenutnih dešavanja oko Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila kandidate Srpske liste za izbore 19. maja, izborne neizvesnosti u srpskim opštinama na Severu Kosova nema.

Milica Andrić
Foto: N1

Ona je rekla da je moguće da se desi da ne budu potvrđeni kandidati Srpske liste za izbore, jer CIK nije u redovnom sastavu, zato i jeste moguće da ne može da se ostvari dvotrećinska većina glasova.

Ipak, dodala je ona, da ako ni sutra ne bude omogućen broj glasova za potvrđivanje kandidata i CIK odbije kandidate Srpske liste – to nije kraj procesa.

„Srpska lista će moći da se žali Izbornoj komisiji za molbe i žalbe. Očekujem da se ova situacija brzo razreši“, kaže.

Lišanin: Kažu da dogovora o Kosovu nema na vidiku, ali kao da se tajno pregovara

Teško da će neki konkretan pomak biti napravljen na predstojećem samitu u Berlinu, bilo u pogledu nastavka pregovora Beograda i Prištine, a još manje u pogledu postizanja dogovora dve strane, rekao je Mladen Lišanin iz Instituta za političke studije.

Mladen Lišanin
Foto: Printscreen, N1

Lišanin je kazao da ne veruje da ćemo nakon sastanka u Berlinu saznati kada će dijalog biti nastavljen, ali da će definitivno onim akterima koji će učestvovati 29. aprila na tom sastanku „neke stvari biti jasnije“.

„Toliko puta smo čuli da smo miljama daleko od dogovora, da dogovor nije na vidiku, da se ništa ne dešava ni na jednom planu, da bi to diplomatski istreniranom uhu moglo da deluje kao da je reč o upravo suprotnim okolnostima – kao da se pregovori odvijaju putem diplomatije drugog koloseka ili tajnih kanala, a da se samo na površini predstavlja kao da pregovora nema, ne bi li obe strane, a više Beograd zbog famoznih taksi, sačuvale obraz“, rekao je Lišanin.

No, i ako pregovori jesu trenutno u toku, putem diplomatije drugog koloseka ili tajnih kanala, dodaje Lišanin, svakako nije održivo očekivati da do konačnog rešenja dođemo ove jeseni ili u nekom drugom kratkoročnom periodu.

Lišanin i Andrić složili su se da je nepotvrđivanje kandidata Srpske liste zbog protivljenja Samoopredeljenja rezultat političke kampanje te političke organizacije. 

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.