Andrić: Odnosi sa PR takvi da ne mogu da budu gori, predstojeća diskusija o ZSO dobra prilika za rađanje razumevanja

„Situacija je zaista na najgorem mogućem nivou. Ja ne pamtim da je i sa jednom vladom bilo ovako loše“, kazala je za KoSSev Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative. Ona ipak smatra da je moguće popraviti odnose sa Prištinom, te da tu mogu da odigraju svoju ulogu Srbi koji su postali deo centralnih kosovskih institucija nakon novembarskog napuštanja. To ipak, tvdi, zavisi od toga da li ih Priština vidi kao deo svog tima ili samo želi da ispuni zakonske obaveze prema Srbima. Kao dobru platformu za poboljšanje odnosa Andrić Rakić vidi predstojeću diskusiju o ZSO koju organizuje američka ambasada u Prištini.

Srbi sa Severa Kosova napustili su kosovske institucije novembra meseca prošle godine, uključujući i na centralnom nivou – tj. kosovsku vladu i skupštinu – gde je Srpska lista imala jednog ministra, odnosno 10 poslanika.

Međutim, istog tog meseca, kada je trebalo da dođe do zamene poslanika, ova stranka odlučila je da prihvati mandate, te je stare poslanike Srpske liste zamenilo devet novih, kao i jedan iz građanske inicijative Nenada Rašića, koji je odmah nakon što je preuzeo mandat napustio ovu inicijativu i postao samostalni poslanik.

Prisećajući se sednice na kojoj su poslanici Srpske liste položili zakletve, Milica Andrić Rakić poručuje da je njihovo vraćanje u skupštinu bila „uzavrela tema“.

Podseća i da ovaj potez nije bio najavljen, te da se potom otvorila debata oko toga da li je reč o političkom dogovoru, dobroj volji ili da jednostavno Srpska lista nije procenila da će neko drugi preuzeti mandate ukoliko oni to ne učine.

„Sada je već jasno da to jeste bio rezultat lošeg planiranja, odnosno da Srpska lista nije ispravno predvidela da će ti mandati koje su ostavili moći da preuzme neko drugi“, naglašava Andrić Rakić.

Krajem prošle godine u kosovske institucije su ušli i Nenad Rašić i Rada Trajković.

Rašića je zapravo kosovski premijer, Aljbin Kurti, imenovao za ministra za zajednice i povratak, nakon što je prethodno na ovu funkciju ostavku podneo predsednik Srpske liste, Goran Rakić. Za Rašićevu savetnicu imenovana je Rada Trajković.

Andrić Rakić ocenjuje da kod građana sa Severa postoji određeni nivo razumevanja da politika Srba koji žive južno od Ibra mora u potpunosti da bude fokusirana na inter-institucionalno delovanje – odnosno učešće u kosovskim institucijama i borba za prava kroz institucije.

Ona, sa druge strane, naglašava da postoji veliko nezadovoljstvo zbog toga što je, kako ocenjuje, imenovanje izvršeno na neustavan način.

„Bilo je određenog nivoa debate u kosovskom društvu – da li ipak kosovski premijer ima pravo da imenuje neku osobu koja je srpske nacionalnosti na mesto ministra bez da se obazire na mehanizme za deljenje vlasti sa manjinskim zajednicama. I generalno bi to bilo tačno da je Rašić nestranačka ličnost ili član neke građanske opcije, recimo – PDK ili neke druge partije, ili da je njegova partija građanska“, dodaje Andrić Rakić.

Naglašava da je Građanska inicijativa Sloboda, pravda i opstanak registrovana da predstavlja interese srpske zajednice.

„Samim tim, mehanizmi deljenja moći moraju da se primene i u imenovanju u njegovom slučaju“, ocenila je.

Andrić Rakić smatra i da se ovim imenovanjem stvara presedan koji može da bude opasan, ukoliko se desi da neko podnese zahtev, a kosovski Ustavni sud utvrdi da nema kršenja ustava.

„Mi sutra možemo da imamo vrlo ozbiljne situacije gde se autentični srpski glasovi uklanjaju i imenuju na osnovu tog presedana druge osobe i to je glavni-potencijalni problem koji, i na kraju krajeva, može da ugrozi i druge zajednice na Kosovu, ali ne mora da znači da će to zaista da bude problem“, rekla je Andrić Rakić.

Upitana da li novi poslanici kao i ministar za zajednice i povratak i njegova savetnica imaju podršku naroda, Andrić Rakić kaže da ne misli da je to tako, ali i naglašava da sve zavisi od toga da li se pitanje postavlja građanima koji žive severno ili južno od Ibra.

„Na Severu je većinsko raspoloženje ono koje ide u prilog suprotstavljanju prištinskom autoritetu, tj. autoritetu tih institucija na Severu. Na jugu – verujem da je to ipak malo drugačije i opet tu verovatno samo u onom delu koji se odnosi na opštu ideju – da li treba učestvovati u institucijama ili ne“, dodala je.

Kaže da je vrlo teško oceniti kolika je individualna podrška naroda za Rašića i Trajković.

„Mislim da su jako podeljena mišljenja, čak i na jugu. Iz prostog razloga što mi tako dugo nismo imali slobodne izbore“, ocenila je.

Upitana da li Srbi koji su postali deo kosovskih institucija nakon novembarskog napuštanja mogu da poprave odnos sa Prištinom, doprinesu smanjenju tenzija i poboljšanju odnosa Beograda i Prištine, Andrić Rakić kaže da sigurno ne mogu da naprave goru situaciju.

„Situacija je zaista na najgorem mogućem nivou. Ja ne pamtim da je i sa jednom vladom bilo ovako loše. Za očekivati je da mogu da poprave odnos, jer generalno, ako imate više kontakata sa srpskom zajednicom, trebalo bi da imate više razumevanja za nju. Slučaj sa kosovskom vladom za sada jeste bio da su imali jako malo kontakta. Ako svakodnevno budu bili izloženi Srbima u institucijama, u jednom trenutku će morati da se izlože i tim njihovim drugačijim mišljenjima“.

Da li će doći do poboljšanja odnosa u značajnoj meri, to zavisi od toga da li su predstavnici Srba u centralnim institucijama odista poštovani od strane vlade u Prištini:

„Da li ih vide kao esencijalni deo svog upravljačkog tima ili samo kao zakonsku obavezu da ispune obaveze Srbima. Bilo bi najbolje pitati njih – ‘da li imaju dovoljno prostora da govore i da li to što govore ima bilo kakvog efekta na odluke u Prištini'“, kazala je.

Govoreći o predstojećoj diskusiji zakazanoj za 31. januar, koju organizuje ambasada SAD u Prištini u vezi sa Zajednicom srpskih opština, Andrić Rakić kaže da bi ovi sastanci takođe trebalo da idu u istom smeru.

„Da to postane forum gde će biti ozbiljnih, suštinskih kontakata i ozbiljne, suštinske razmene informacija i stavova različitog spektra i političara i civilnog društva iz srpske zajednice ali i većinske i nadam se da će tu moći da se rađa neko razumevanje jer, opet, ne osećam da može gore od ovoga“.

Rasprava o Zajednici opština sa srpskom većinom održaće se ovog utorka u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, a na sastanak su pozvani lideri civilnog društva, vladini zvaničnici, politički lideri i diplomate.

Svoje prisustvo je već potvrdio ministar Nenad Rašić, zamenica kosovskog premijera, Donika Gervala, potvrdila je da je dobila poziv, a iz kabineta Vjose Osmani saopšteno je da će poslati predstavnika. Kosovski premijer, sa druge strane, kazao je da nije dobio poziv, te da neće da prisustvuje događaju.

Naš portal je intervju realizovao u saradnji sa Kim radijom, koji ponovo emituje emisije „Dogovor“.

Rašić je u ovoj emisiji demantovao tvrdnje Andrić Rakić o tome da je protivustavno imenovan za ministra, kao i da je njegovim imenovanjem učinjen presedan. Šta je još Rašić rekao pogledajte u videu ispod.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.