Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini

Foto: N1, caption

U Prištini bez značajnijih reakcija na sastanak Vučića, Tačija i Makrona u Parizu. Kosovski analitičari ocenjuju da sledi novi format pregovora u kome će Skupština imati glavnu reč.

Slučajan ili unapred planiran, sastanak Makron-Tači-Vučić, nije izazvao značajne reakcije u kosovskoj javnosti. Razlog za nedostatak reakcija su najverovatnije postizborna atmosfera i nastavak prebrojavanja glasova sa poslednjih parlamentarnih izbora.

A šta u Prištini misle koji je motiv koji stoji iza ovakvih sastanaka?

„Ovo je poruka Makrona za SAD koje su u jednoj formi zakazale rok za postizanje dogovora između Kosova i Srbije. Sastanak stavlja do znanja naročito Americi da je Evropa i dalje zainteresovana za Balkan“, kaže analitičar Zekirija Šabani.

Ne isključuje se mogućnost da je sastanak znak da će dijalog i ubuduće, uprkos suprotstavljanju mnogih u Prištini, biti vođen od strane predsednika Tačija.

Ko će imati glavnu ulogu u dijalogu ostaje da se vidi nakon formiranja nove vlade.

„Smatram da će doći do sasvim novog formata dijaloga, gde će se znati da li će vlada ili predsednik imati veću ulogu. Ostaje da Skupština da zadnju reč. Očekujemo da će nova vlada pripremiti novu platformu, ali prema signalima koje je poslao kandidat za premijera Kurti, novoj vladi se ne žuri oko pitanja dijaloga“, kaže Šabani.

Kao preduslov za nastavak dijaloga, Srbija traži ukidanje taksi, čije ukidanje nije izvesno ni nakon formiranja eventualne vlade Aljbina Kurtija. On, kao i njegovi potencijalni koalicioni partneri, insistiraju na tome, da se pre toga mora uspostaviti reciprocitet poput priznavanja kosovskih papira za izvoz sa Kosova u Srbiju, priznavanja diploma i drugih konkretnih pitanja.

TV prilog pogledajte na sajtu N1.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.