Analitičari: ID pokušava da regrutuje nove borce

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Video snimak Islamske države, kojim se pozivaju muslimani iz regiona da se pridruže ovoj organizaciji, ali i podstiče na nasilje na samom Balkanu, analitičari vide pre kao sredstvo regrutacije.

Analitčari dodaju da ne vide i pretnju za Kosovo i dodaju da je osim zakona koji sankcioniše učešće u ratovima izvan Kosova, potrebno raditi više na prevenciji ekstremizma i jačanju regionalne saradnje.

Regrutovanje što većeg broja ljudi sa Balkana glavni je cilj video snimka Islamske države, a ova teroristička organizacija je već dobila online bitku, jer vešto koristi internet i društvene mreže, smatra Fljorian Ćehaja, izvršni direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije. 

„Na ovo gledam, na prvom mesto, kao na nešto što ima za cilj regrutaciju, pre nego kao na neku ozbiljnu pretnju. Jer što se tiče bezbednosnih pitanja oni imaju potencijal da ugroze bezbednost Kosova i regiona, ali cilj za sada jeste da preko tih izjava regrutuju ljude koji imaju neku lošu nameru prema drugim zemljama u regionu, Srbiju, Makedoniju itd,” kaže Ćehaja.

Ovakve pozive na internetu potrebno je shvatiti ozbiljno, smatra stručnjak za bezbednost Naim Maljoku, jer je u odnosu na broj stanovnika Kosova, već previše njih pristupilo Islamskoj državi.

„Međutim, jedna druga strana je jako pozitivna na Kosovu, što već postoje mehanizmi, i bezbednosni i zakonski. Zakon je usvojen u parlamentu Kosova da kazni, ne samo učestvovanje, nego i pozive i inicijative i one koji podstiču na odlazak tamo. Znači svi su sankcionisani i odgovaraće pred sudom,“ izjavio je Maljoku.

Izveštaj Kosovskog centra za bezbednosne studije je pokazao da među 230 osobam koje su otišle u Siriju i Irak da ratuju, preko 40 odsto ima krivični dosije i da odlazak sa Kosova vide kao dobro rešenje. Zato je prevencija ekstremizma i obeshrabrivanje odlazaka prvi i osnovni korak.

“Mislim da je Kosovo uradilo malo na prevenciji, i ne samo Kosovo, nego ceo region. Sada se samo priča o pristupu, a manje se radi. Osnov za prevenciju je strategija za borbu protiv ekstremizma i mislim da su počeli na tome da rade, ali do sada nismo uspeli konkretno da se angažujemo na prevenciji ovih namera koje ima ISIS,“ rekao je Ćehaja.

Maljoku ističe da je bezuslovna podrška opoziciji u Siriji bila grška, jer se nije na vreme uvidelo šta će se izroditi iz toga, ali dodaje da sada postoji saglasnost da se ovakvim pojavama stane na put. Ono što nedostaje je regionalna saradnja, kaže Maljoku, i nada se da će video Islamske države podstaći razmenu informacija pravosuđa, policije i službi svih država na Balkanu, jer terorizam kao pretnja ne poznaje granice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.