Amfilohije: "Proces secesije Kosova i Metohije može i mora da se zaustavi"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sastavio je apel za odbranu Kosova i Metohije. Dokument pod nazivom “Apel za odbranu Kosova i Metohije”,​ do kojeg je “Blic” došao, liči na, kao Blic piše – "politički pamflet potpuno suprotan unutrašnjem dijalogu i politici o Kosovu za koju se zalaže predsednik Aleksandar Vučić". Nakon vesti koju su beogradske agencije juče o tome prenele, objavljujemo i izvorni članak iz Blica. Tekst pod naslovom "TAJNI SASTANAK U CRNOJ GORI Amfilohije sastavio PAMFLET ZA 'ODBRANU KOSOVA, evo šta u njemu piše i zašto se neće dopasti Vučiću" možete da pročitate OVDE.

Kako Blic saznaje, mitropolit Amfilohije je ovaj dokument predstavio najbližim saradnicima na skupu održanom u nedelju u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici. Ovom događaju prisustvovali su i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić, kao i episkop pološko-kumanovski Joakim. Očekuje se, prema rečima našeg izvora koji se našao na licu mesta, da u narednom periodu apel bude predstavljen i ostalim vladikama i pojedinim intelektualcima. Tek onda će, navodi dalje Blic, dokument biti predstavljen javnosti.

"Skup je organizovan da bi se obeležilo devet vekova Crkve, ali je stvar otišla u potpuno suprotnom smeru i sve se pretvorilo u političko obraćanje. Amfilohije je predstavio okupljenima dokument koji je sastavio i rekao da će tražiti podršku za ono što u njemu stoji unutar Srpske pravoslavne crkve," kaže izvor “Blica” upoznat sa dešavanjima na Luštici.

Dokument sadrži nekoliko paragrafa. "Ignoriše se unutrašnji dijalog koji je predložio predsednik Srbije, a po mišljenju vladike, razgovore sa Prištinom trebalo bi nastaviti unedogled," piše dalje Blic, dodajući:

"Indikativno je da je reč o klasičnom političkom stavu."

Na početku stoji da je “prvi put u srpskoj istoriji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke”.

"Neodgovornom politikom, odobravanjem EULEX-a, izmeštanjem dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje Evropske unije, otpočinjanjem tehničkog dijaloga i zaključivanjem i sprovođenjem neustavnog Briselskog sporazuma, proces secesije KiM je dobio zabrinjavajući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti,“ stoji na papiru naslovljenom sa “Apel za odbranu Kosova i Metohije”.

U dokumentu se navodi i da su zahtevi SAD i najmoćnijih zemalja EU da Srbija i Kosovo potpišu “pravno obavezujući sporazum” i da se Srbija saglasi da Kosovo bude primljeno u međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, kao i svaka podela Kosova i Metohije – neprihvatljivi su i moraju biti odbijeni, jednom zasvagda.

Da u apelu mitropolit govori lično o Aleksandru Vučiću, vidi se u nekoliko momenata. Kako Vučić često pominje da je zamrznuti konflikt neodrživ, kao i da nemamo 10, 20 ili 50 godina vremena za takvo stanje ukoliko mislimo na budućnost dece i unuka, Amfilohije misli drugačije – da je “zamrznuti konflikt jedina razumna odluka”.

"Budući naraštaji neće biti najsrećniji ako im u nasleđe ovo pitanje ostavimo nerešeno, ali će biti najnesrećniji ako i sebe i njih zauvek osramotimo odričući se Kosova i Metohije, svoje časti i svog Jerusalima,“ stoji u apelu.

Na kraju dokumenta stoji da "Srbiju niko ne može poniziti ako ne ponizi sama sebe". A zatim još jedno direktno obraćanje predsedniku Srbije:

"Zakletva data na jevanđelju prilikom preuzimanja dužnosti obavezuje da se državni i nacionalni interesi štite bez obzira na opasnosti i ucene. Bez KiM ili bilo kojeg dela svoje teritorije, Srbija ne bi bila samo osakaćena, već i trajno poražena, kao zemlja koja je svoju skupu sudbinu prodala i poništila svoj identitet.“

"Problem u sujeti"

Blica citira svoje izvore iz vrha Srpske pravoslavne crkve rečima da "ovde nije reč ni o crkvenim, niti o nacionalnim stvarima, već o čistom interesu".

"Amfilohije godinama unazad unosi razdor među vladike i želi da stvori podele. Tako će se lakše nametnuti kao lider, ako ne čitave SPC, onda bar nekog dela. On ne može da prevaziđe to što nije izabran za patrijarha," kaže, kako Blic navodi, njihov sagovornik.

"Svi skandali Amfilohija"

"Ispadi mitropolita Amfilohija nisu nikakva novost. Često je i u prošlosti znao da daje nesvešteničke izjave i da potpuno neprimerenim istupima šokira javnost. Apel za spas Kosova i Metohije samo je jedno u nizu njegovih mešanja u politiku," ovako ocenjuje Blic i podseća da je "nedavno mitropolit uzbudio javnost, optuživši Srpkinje da su postale majke čedomorke", citirajući rečenicu koju je izgovorio prilikom služenja liturgije u u Pećkoj Patrijaršiji:

"One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji."

"Amfilohije je nazvao Paradu ponosa 'paradom srama i moralnog smrada', a premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao 'antirotkinjom'," navodi dalje beogradski list i navodi dalje detalje:

"Mitropolit je kazao i da oseća grižu savest jer, po nagovoru iz Crkve, nije otišao u Hag da svedoči u korist Slobodana Miloševića. Za to se javno izvinio na sahrani njegovog brata".

Ovaj list tekst završava sa listanjem njegovih izjava u prošlosti:

"Avgusta 2014. Amfilohije je govorio o istrazi poturica. On je tada rekao da su muslimani 'lažni ljudi', te da je 'duhovna smrt' koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, maja 2013, organizovan je protest na Trgu republike na kojem je i on bio prisutan. Amfilohije je na početku skupa održao moleban za Kosovo i Metohiju i rekao: 'Molimo se za upokojenje Vlade i Skupštine i da im se oprosti svaki greh'.

I dalje se pamte njegove reči koje je izgovorio na opelu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save.

'Ubila ga je bratska mržnja, kratkovida i slepa, koja previđa večnu istinu da ko se mača maši – od mača će i poginuti,' rekao je između ostalog.

Amfilohije je kasnije izjavio da ta rečenica nije bila upućena Đinđiću, već njegovim ubicama".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.