Amfilohije: Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije

Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova", preneli su crnogorski mediji.

"S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru.… Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio," kazao je Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi.

Mitropolit SPC je saopštio da je "Apel za odbranu Kosova i Metohije", a čiji je on jedan od potpisnika, napisan "zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave".

"Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji… Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel," objasnio je Amfilohije.

Na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je odgovorio da smatra da predsednik Srbije želi da smanji svoju odgovornost.

Demokratska stranka Srbije pokrenula je prošle nedelje Apel za odbranu Kosova i Metohije čiji su potpisnici, predstavnici naučnog, javnog i kulturnog života u Srbiji, od kojih, je pored Mitropolita Amfilohija i najmanje 100 doktora nauka i 62 profesora univerziteta. Apel je nastao kao odgovor dela javnosti na "dvosmislene i uznemirajuće poruke koje poslednjih meseci stižu iz najviših krugova vlasti kad je reč o Kosovu", "o neophodnosti potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom i davanja stolice Kosovu u UN pod određenim uslovima". Na Apel je negativno reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke​, Marko Đurić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.