Američki lobista Bob Dol savetuje kosovsko ministarstvo

Nekadašnji kandidat za predsednika Sjedinjenih američkih država, poznati lobista i jedan od prvih koji su počeli da se u SAD-a zalažu za interese Kosova, Bob Dol, predstavljaće Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, javlja Open Secrets. Dol će, kako se navodi, kosovskom ministarstvu pružati "strateško savetovanje". Šta bi to tačno trebalo da znači nije, međutim, precizirano. Dol radi kao specijalni savetnik u pravnoj i lobističkoj firmi "Alston and Bird", koja je, kako su pojedini mediji u Beogradu početkom marta izvestili, od Vlade Kosova tražila 2.556.000 evra za lobiranje kod predsednika SAD-a, Donalda Trampa, u naredne tri godine.

"Dol će predstavljati Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, pružajući mu strateško savetovanje u vezi sa produbljivanjem i širenjem kosovskih bilateralnih odnosa i odnosa sa međunarodnim institucijama, pomažući u bezbednosnim i ekonomskim inicijativama i u podsticaju poboljšanih stranih investicija i trgovinskih mogućnosti," navodi OpenSecrets pozivajući se na prošlonedeljni dokument američkog Odeljenja za pravosuđe. 

Ovaj portal dodaje i da je nejasno šta to tačno znači. 

Podseća i da je Dol "stari prijatelj" Kosova koji se zalagao za intervenciju NATO snaga nad SR Jugoslavijom, tokom 1999. kao i da je iste godine išao u Prištinu, kako bi Albance ubedio da potpišu mirovni dogovor. 

Bob Dol je prethodno, tokom prošle godine, u SAD-a lobirao za interese Tajvana, a veruje se i da on stoji iza, kako Open Secrets ocenjuje, neuobičajenog telefonskog razgovora američkog i tajvanskog predsednika prošle jeseni.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.