Američki ambasador stigao u Prištinu, sutra uručenje akreditacija

Nikolas Đakobi i novi ambasador
FOTO: Nikolas Đakobi Tviter

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Džef Hovenijer (Jeff Hovenier) stigao je danas u Prištinu.

Vest je potvrdio otpravnik poslova ove ambasade, Nikolas Đakobi (Nicholas Giacobbe).

„Danas sam poželeo dobrodošlicu mandataru za ambasadora Džefu Hovenijeru u Prištini. Bila mi je čast služiti kao otpravnik poslova poslednjih nekoliko meseci“, poručio je Đakobi u objavi na Tviteru.

On je ujedno najavio da će sutra biti održana ceremonija uručenja akreditacija.

Hovenijer je još 29. decembra položio zakletvu kao novi ambasador SAD na Kosovu, kada je i najavljeno da se očekuje njegov dolazak.

On je na ovoj funkciji nasledio, sada već bivšeg američkog ambasadora na Kosovu, Filipa Kosneta.

Novi ambasador SAD u Prištini – karijerni član Više službe za spoljne poslove sa činom ministra savetnika, bio je zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Ankari, Turskoj, a potom ga je predsednik SAD, Džo Bajden, predložio za američkog ambasadora na Kosovu.

Pre toga, Hovenijer je bio vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministra savetnika za politička pitanja u ambasadi SAD u Berlinu.

Takođe je služio u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu; u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS); i o osoblju specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.