Američka privredna komora na Kosovu: Kreditori investirali u Trepču u vreme "klasične okupacije zemlje"

Nakon više protesta širom Kosova zbog odluke kosovske vlade da Trepču ne proglasi javnim preduzećem, ona je u naknadnom saopštenju, koje su kao jednu od udarnih vesti juče preneli svi mediji u Prištini i Beogradu, razjasnila da niije odustala od Trepče, te "da je unošenje zabune da se navodno odustalo od Trepče neistinito i zlonamerno". U međuvremenu se oglasila i Američka privredna komora na Kosovu u vezi sa pitanjem Trepče, koja je naglasila da je potrebno da Vrhovni sud reši potraživanja kreditora Trepče, koji su investirali u Trepču kada je Kosovo bilo pod "klasičnom okupacijom" – u vreme kada je "okupaciona sila" donosila odluke o javnoj imovini, a koja nisu bila u interesu naroda. Ova komora je, takođe, ponovila "hitnu potrebu da se pronađe rešenje za budućnost Trepče", ističući da bi se statusom javnog preduzeća za Trepču omogućilo izlazak Trepče iz statusa kvo.

Američka privredna komora na Kosovu pozvala je na sveobuhvatnu diskusiju o Trepči, ističući važnost da Vrhovni sud Kosova treba da reši potraživanja kreditora koji su investirali u Trepču u vreme "okupacije Kosova" – kada je "okupaciona sila" donosila odluke o javnoj imovini koje "nisu bile" u interesu naroda.

"Američka privredna komora poziva na sveobuhvatnu diskusiju sa drugim ključnim institucijama, stručnjacima iz oblasti, predstavnicima civilnog društva i lokalnih zajednica, naglašavajući korist restrukturiranja i revitalizacije Trepče prema svim relevantnim akterima. U međuvremenu, Vrhovni sud – Specijalna komora za privatizaciju treba da na brz, profesionalan i objektivan način reši potraživanja potencijalnih kreditora prema Trepči, imajući takođe na umu period u kojem su investiranja – kako tvrde kreditori – nastala, a što je bilo u periodu kada je država bila pod klasičnom okupacijom, gde odluke okupirajuće sile o javnoj imovini nisu bile u najboljem interesu naroda," navodi se u saopštenju iz Američke privredne komore na Kosovu.

Ova Komora dodaje i da postoji hitna potreba da se pronađe rešenje za budućnost Trepče, ali i da bi novi zakon koji Trepči daje status javnog preduzeća omogućio Trepči "izlazak iz sadašnjeg statusa kvo".
 
"Da zaključimo, Američka privredna komora Kosova ponavlja hitnu potrebu da se pronađe rešenje za budućnost Trepče, koje će pre svega uzeti u obzir najbolji ishod i korist za narod Republike Kosovo. Američka privredna komora Kosova snažno veruje da zdrav i stabilan metalurški sektor na Kosovu može da posluži kao ključ za mnoga druga pitanja sa kojima se naša zemlja suočava, posebno kada je u pitanju generisanje zaposlenosti i smanjenje ogromnog trgovinskog deficita. Novim zakonom kojim se Trepči daje status javnog preduzeća bi se preduzeću omogućio izlazak iz sadašnjeg statusa kvo," dodaje se na kraju saopštenja Američke privredne komore.

Kocijančić: Važno da se izbegne eskalacija situacije

"Važno je da se izbegne eskalacija situacije i da se svi bave smirivanjem situacije. Postoji nekoliko opcija kako bi se izbegla likvidacija Trepče. Bilo bi lepo da se da vremena za prevazilaženje ovog problema u skladu sa zakonom koji je juče usvojen u Skupštini na Kosovu," rekla je portparolka Evropske unije zadužena za pitanja zapadnog Balkana, Maja Kocijančić, preneli su juče kosovski mediji.

A nakon prekjučerašnje odluke kosovske vlade da Trepču ne proglasi javnim preduzećem i više protesta širom Kosova zbog ove odluke,  ona je u naknadnom saopštenju, međutim, razjasnila da niije odustala od Trepče. 

"Trepča je imovina  Kosova, ona je organizacija na teritoriji Republike Kosovo, tako da će ovim kombinatom upravljati institucije Republike Kosovo, na način predviđen zakonom, u interesu zaposlenih u Trepči i privrede Kosova. Svaki pokušaj da se unese zabuna da se navodno odustalo od Trepče je neistinit i zlonameran," navodi se u jučerašnjem saopštenju iz kosovske vlade i podseća da je Skupština Kosova, na zahtev Vlade pre dva dana usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o reorganizaciji određenih preduzeća i njihove imovine, čime su "stvoreni uslovi za normalan rad Trepče, izbegavajući pokretanje stečajnog postupka", te da je Vlada prosledila Skupštini predlog zakona o dopunama i izmenama Zakona o javnim preduzećima, koji predviđa da se za Trepču izradi Razvojna strategija i donese poseban zakon.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.