Američka baza u Bavarskoj: KBS na obuci

Članovi Kosovski bezbednosnih snaga pod komandom svog prvog čoveka – Rahmana Rame, upravo su završili šestodnevnu obuku u vojnoj bazi u Nemačkoj, u Grafenveru (Grafenwöhr). Obuku ove bezbednosne formacije koja nekoliko godina, uz podršku vodećih zapadnih zemalja, pokušava da formalno preraste u vojsku vrše oružane snage Sjedinjenih američkih država.

Rama je od 9. do 14. februara sa grupom pripadnika KBS boravio u bazi Združene multinacionalne trening komande u Grafenveru, a na poziv Kancelarije za saradnju i bezbednost američke ambasade u Prištini, potvrdio je KBS u svom saopštenju za medije. Obuka pripadnika KBS se ticala načina na koji treba da reaguju vojne starešine.

Video prilog sa obuke pripadnika KBS-a i američke vojske u Grafenveru, možete pogledati OVDE.

"I dok su se koalicioni partneri zaglavili kod transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage, vojska Sjedinjenih američkih država pomaže na ovaj način," navela je KTV u svom prilogu.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici američke vojske iz baze u Bavarskoj, postavljen je i video na kojem se vidi zajedničko izvođenje vežbi američkih vojnika i pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

Upravo su, kako se navodi u ovom video prilogu, jačanje partnerskog odnosa i osnaživanje novih lidera – prioriteti za američku vojsku u Evropi.

Istovremeno, i na Kosovu, američka vojska nastavlja da podržava Kosovske bezbednosne snage. Vojnici u rezervnom sastavu američke vojske su početkom februara izvršili dvodnevnu medicinsku obuku za pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga na njihovoj akademiji u Prištini. Obuka je obuhvatila taktično-borbeni medicinski čas na kojem su se ovi pripadnici s Kosova pripremali da pruže prvu pomoć kod iznenadnog ranjavanja, a američka vojska je KBS-u donirala i torbe sa materijalom za prvu pomoć.

Nedavno je Kosovo u Ajovi otvorilo prvi strani konzulat u ovoj američkoj državi, a upravo zahvaljujući vezama između američke vojske i KBS.

Kako je ranije pisala kosovska štampa, pet članica NATO-a obrazuju kosovsku vojsku, dok se 1.100 njenih pripadnika trenira na akademijama različitih zemalja, bilo da je u pitanju pojedinačni, ili grupni trening. "Kada se snage sada budu transformisale u armiju", pisala je početkom januara Koha, one će imati garancije od kosovskog ministarstva finansija da će svake godine budžet ovih snaga rasti za 5,5 miliona evra.  

Kosovske bezbednosne snage na čelu se najvišim političkim predstavnicima, a uz podršku vodećih zapadnih zemalja, već nekoliko godina pokušavaju da prerastu u Oružane snage Kosova, za šta im je do sada, bila potrebna podrška srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu, a što su oni odbijali do sada da učine. 

Ministar bezbednosnih snaga Kosova (KBS) Haki Demoli je krajem decembra prošle godine izjavio da su uspeli da "usklade" stavove sa "srpskom manjinom" kako bi obezbedili njihove glasove, što je Srpska tada odmah demantovala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.