Ambasadori EU i Slovenije u Prištini: Podeljena odgovornost za zajedničku evropsku budućnost

Danas su se u Brdu pri Kranju u Sloveniji lideri Evropske unije i njenih zemalja članica i njihove kolege iz regiona Zapadnog Balkana okupili da pokažu svoju posvećenost izgradnji bolje zajedničke budućnosti.

Evropska unija je u Brdskoj deklaraciji potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravila posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, što je u našem zajedničkom strateškom interesu. Evropska unija je ponovo potvrdila svoju posvećenost procesu proširenja, zasnovanom na reformama partnera i poštovanju demokratije, osnovnih prava i vrednosti i vladavine prava. Delimo zajedničku istoriju i kulturu i zajedno smo odgovorni za zajedničku budućnost ujedinjene Evrope. Stoga bi trebalo da sprovedemo viziju u delo: viziju budućnosti ukorenjenu u miru i prosperitetu.

Evropska unija želi da bude motor pozitivnih promena u celom regionu. Evropske integracije zaista imaju moć́ transformacije, podržavajući evropske vrednosti i podržavajući te reforme. Uz podršku Evropske unije, reforme jačaju političko i ekonomsko upravljanje, teže ka najvišim standardima poštovanja vladavine prava, promociji slobode medija i živom građanskom društvu. Podrška Evropske unije čvrsto je vezana za evropske vrednosti – vrednosti koje većina građana Zapadnog Balkana vidi kao veoma važne za svoj život i budućnost. Kao potencijalne buduće zemlje članice Evropske unije, naši partneri u regionu deo su naše vizije o jačoj, zelenijoj i otpornijoj Evropi.

Kao dokaz važnosti koju Evropska unija pridaje regionu i Samitu, predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen posetila je Kosovo prošle sedmice, u okviru svoje turneje po Zapadnom Balkanu. Želela je lično da pokaže zajedničke strateške interese Evropske unije za Kosovo i da igra konstruktivnu ulogu u pripremama za samit.

Evropska unija pruža finansijsku podršku bez presedana koja će doneti održiviji, zeleniji, digitalniji i rast usmeren na ljude, što će koristiti regionu i Evropi u celini. Ostajemo uvereni i optimistični u pogledu dugoročnih pozitivnih dejstava Ekonomskog i investicionog plana i Zelene agende za Zapadni Balkan.

Plan predviđa značajan investicioni paket koji mobiliše oko 30 milijardi evra za region u narednih sedam godina, koji se sastoji od 9 milijardi evra bespovratnih sredstava i 20 milijardi evra investicija, uz pomoć́ novog Garantnog fonda za Zapadni Balkan.

To će povećati konkurentnost regiona kroz održivo transportno i energetsko povezivanje, osloboditi njegov ekonomski potencijal i proširiti prostor za regionalnu ekonomsku saradnju i trgovinu. Kroz Ekonomski i investicioni plan radimo zajedno na izgradnji i nadogradnji održive transportne i energetske infrastrukture i na rešavanju velikih društvenih transformacija našeg vremena: zelene tranzicije i digitalizacije.

Mi smo najveći trgovinski partner Kosova, sa njegovim direktnim stranim ulaganjima u 2020. godini koja dostižu 151,6 miliona evra. Evropska unija donosi značajne investicione mogućnosti u region, sada je na regionu da ih dobro iskoristi iskorišćavanjem svog punog ekonomskog potencijala i uspostavljanjem zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima, primerima i standardima Evropske unije.

Ovaj ambiciozni projekat regionalne ekonomske integracije dogovorili su lideri Zapadnog Balkana u Sofiji u novembru 2020. godine i on ne samo da će otključati ekonomski potencijal čitavog regiona i učiniti Kosovo privlačnijom investicionom destinacijom, već́ će i približiti Kosovo EU.

Ponosni smo što vas podsećamo na neke opipljive efekte podrške Evropske unije: Obeležili smo početak ere besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu 1. jula 2021. god. Povezivanje i projekti bez rominga i slični projekti imaju konkretan uticaj na svakodnevni život. Stoga pozdravljamo i mapu puta za roming, koja će stvoriti uslove i postaviti jasne ciljeve za smanjenje troškova rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Drugi primeri su „Autoput mira na Kosovu“ koji povezuje Prištinu sa Nišom u Srbiji, završetak izgradnje plana za prečišćavanje otpadnih voda u Prištini ili nadogradnja železničke trase koja povezuje Beograd i Prištinu.

Pandemija COVID-19 pokazala je u kojoj meri Evropska unija i Zapadni Balkan moraju raditi zajedno kako bi se suočili sa zadacima koji definišu generacije. Evropska unija, zajedno sa svojim državama članicama, bila je uz Zapadni Balkan tokom cele pandemije, sa zdravstvenom i socioekonomskom podrškom u ukupnom iznosu od dosad neviđene 3,3 milijarde evra za region.

Svetska banka je bila najveći svetski korisnik pomoći EU u vezi sa COVID-19, uključujući i vakcine. Evropska unija i njene države članice dostavile su Zapadnom Balkanu 2,9 miliona doza vakcine kroz različite kanale, a još ih je mnogo. Evropska unija će odlučno nastaviti da podržava Zapadni Balkan, posebno u pogledu snabdevanja vakcinama, i podržaće planove vakcinacije svih partnera kako bi pomogla da se do 2021. godine dostignu slične stope vakcinacije u odnosu na prosek Evropske unije.

Još jedan izazov koji ne treba potceniti je suprotstavljanje dezinformacijama. Tokom pandemije kovida 19 postalo je još jasnije da su meta građani, da polarizuje društva, dovodi u pitanje demokratske vrednosti i ugrožava živote i javnu bezbednost lažnim zdravstvenim savetima. Ostajemo verni u borbi protiv ove pojave kroz finansiranje studija; promovisanje svesti o ovom pitanju i ulaganje u obrazovanje i aktivnosti, poput radionica za studente i nastavnike širom Zapadnog Balkana.

U zaključku, mi, kao ambasadori na Kosovu, čvrsto verujemo da se kroz regionalnu saradnju mogu osnažiti veze među ljudima i da se može osloboditi pun ekonomski potencijal. Odgovornost, liderstvo i vizija su ključni, zajedno sa učešćem i zajedničkim naporima čitavog društva. U tom kontekstu, dijalog i regionalna saradnja su ključni za suočavanje sa poteškoćama iz prošlosti i rešavanje bilateralnih pitanja, uključujući potrebu za napretkom u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Zadovoljni smo što je postignut sporazum koji se odnosi na najnoviju krizu oko registarskih tablica i koji se sprovodi.

Zapadni Balkan je u srcu Evrope, geografski okružen državama članicama Evropske unije. Čvrsto verujemo da su održivi razvoj, stabilnost i prosperitet regiona vitalni i strateški interes Evropske unije. Znamo da su zemlje Zapadnog Balkana pouzdani, kredibilni i konstruktivni partneri, spremni da doprinesu oblikovanju pozitivne vizije za budućnost Evrope.


Zajednički stav Tomaša Sunjoka, šefa Kancelarije EU/specijalnog predstavnika EU na Kosovu i Mince Benedejčič, ambasadorke Republike Slovenije u Republici Kosovo u vezi sa Samitom Evropska unija i Zapadni Balkan u Brdu, održanom 6. oktobra 2021. god.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.