Ambasador Kajl Skot: Kosovo da ne žuri s vojskom

Formiranje Vojske Kosova treba da bude urađeno kroz usvajanje ustavnih amandmana. Ne vidim ni razlog, ni potrebu da se žuri s ovom odlukom, kazao je za Blic ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Kajl Skot.

Upitan da prokomentariše to što je kosovski predsednik Hašim Tači predao Skupštini predlog zakona o formiranju vojske, Skot je rekao da ako se krenulo u formiranje vojske, ne treba žuriti i ići sa tom odlukom u parlament, naročito sada kada su prisutne tenzije u ovom regionu.

Američki ambasador kaže da ne bi trebalo da bude iznenađenje za bilo koga da SAD priznaju suverene odluke Kosova, kao što je ta da Kosovo želi da ima svoju vojsku.

"Ali sve vreme govorimo da ta odluka treba da bude doneta u skladu s Ustavom Kosova i uz puno političko učešće svih stranaka na Kosovu. Ne vidim da je ovo pozitivan korak u ovom trenutku i želeli bismo da vidimo da se stvari odvijaju u ustavnim okvirima," istakao je Skot.

Kada je reč o tenzijama u regionu, Skot je rekao da je rešenje da se razgovara o spornim i svim ostalim pitanjima i da se ne preduzimaju nikakve akcije koje će dalje dovoditi do destabilizacije.

"Druga stvar je da svi lideri u regionu treba da se fokusiraju na ono što je dobro za njihove građane i kako da ih zadrže da žele da ostanu u ovom regionu. To znači da bi fokus trebalo da bude na ekonomskom napretku i na integrisanju regiona zapadnog Balkana, a da politiku i istoriju ostave u prošlosti i da se fokusiraju na budućnost," naveo je Skot.

BlicPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.