Ambasada SAD o vozu: Poštujemo pravo Kosova da upravlja ko prelazi granicu, podržavamo dijalog

„Kosovo je suverena, nezavisna država i mi poštujemo pravo Kosova da upravlja time ko i šta prolazi preko njegove granice. Drago nam je što nije bilo nikakvih sukoba na granici, ali od porasta nacionalizma niko nema koristi" – ključne su poruke ambasade Amerike na Kosovu u, kako se navodi, komentaru o vozu za Severnu Mitrovicu. Danas se oglasio i američki ambasador u Beogradu, Kajl Skat, poručivši da svi treba da izbegavaju povišenu retoriku. Od subote, kada je voz, na direktnoj liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, po odluci srpskog premijera – zaustavljen u Raški, a nakon njegovih dramatičnih upozorenja i onih srpskog predsednika, reakcije i komentari kosovskih zvaničnika, evropskih i zvaničnika drugih zemalja su gotovo svakodnevne. Tenzije na relaciji Beograd – Priština ne jenjavaju. 

"SAD snažno podržavaju dijalog kojim posreduje EU, kao najbolji način da se unapređuju odnosi Kosova i Srbije i mi pozivamo sve strane da izbegnu opasnu retoriku i da nastave da rade na normalizaciji odnosa i na poboljšanju života građana obe zemlje," navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini i dodaje:

"Danas slavimo rođendan dr Martina Lutera Kinga, koji je rekao – uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno; sada je pravo vreme da radimo za saradnju i protiv sukoba."

Nikolić Skatu: Stvorili ste mnoge nevolje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je tokom sastanka sa Skatom "primеtio" da prištinskе vlasti nisu dopustilе da Božić provеdе na KiM-u i podsеtio da ništa nijе urađеno na implеmеntaciji Zajednice srpskih opština: 

"Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Rеpublike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje dirеktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje, stvorili mnoge nеvolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane". 

On je istakao i da je za Albance voz provokacija i da su "na taj voz krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a", a da niko ne postavlja pitanjе da li jе provokacija to "što po tеritoriji Kosova idu sa obeležjima vеlike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju," dodajući  da "Srbija nikada nеćе priznati nezavisnost Kosova, bеz obzira na pritisak vеlikih sila kojе su sе okupilе oko promocijе tе nеzavisnosti."

Danas se oglasio i američki ambasador u Beogadu, Kajl Skat, u saopštenju za medije, nakon sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

On je istakao da je stabilnost u regionu preduslov za budući progres, dodajući da svi treba da izbegavaju povišenu retoriku, prenose mediji.

Pozivajući se na saopštenje američke ambasade u Beogradu, mediji navode i da je Skat istakao da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije i da ohrabruju Srbiju i Kosovo da traže mogućnosti ka napredovanju u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.


Pročitajte još:

Lavrov: Balkan izvor konflikata, EU da smiri Beograd i Prištinu

VOZ u najdelikatnijem momentu: "Temperatura blizu vrenja, odmah isključiti rernu"

Predsednik Srbije: Ako na Kosovu budu ubijali Srbe, ide vojska, svi, ja prvi, nije mi prvi put

Vučić: Specijalne jedinice minirale prugu, poslednje upozorenje Albancima – ne ubijajte Srbe

Vođe Srba iz kosovskih i srpskih institucija Albancima: Bog da im ohladi vrelu glavu, da ne bi vetar sa Severa

Više od 19 sati putovanja: Voz iz Beograda nije ušao na KiM, iz Raške se vratio u prestonicu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.