Alo: „Šiptari šalju vojsku na Sever Kosova? Žele da zatvore sve pravce kojima bi naše snage došle da zaštite Srbe“

Netačno Alo Radio Mitrovica Sever
FOTO: EPA/Radio Mitrovica Sever

Bivši komandant KBS, Kadri Kastrati, izjavio je da “lažni premijer Aljbin Kurti” ne treba da plaši građane nepomišljenom izjavom o ratu, ali i naveo da će “srpski agenti” pokušati da izazovu nemire na severu Kosova i da je zato potrebno prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije u tom delu, piše tabloid Alo, pozivajući se na portal Ekonomia online.

Kastrati nije nazvao Kurtija lažnim premijerom, niti je spominjao „vojsku Kosova“ kako se iz naslova može zaključiti, već policiju. To se jasno može videti u originalnom tekstu koji je ovaj portal objavio na svom sajtu.

Kastrati je rekao da “vidi mnogo više opasnosti u Bosni nego na Kosovu jer imamo NATO da sačuva suverenitet u zemlji”.

“Rizik je drugačiji na Kosovu, srpski agenti koji su prisutni na severu Kosova dići će ustanak i pokušati da stvore nemire unutar Kosova“ rekao je, prenosi Alo.

On navodi da u tome vidi opasnost i da zato smatra da kosovska vlada, preko specijalnih jedinica Kosovske policije, treba da bude prisutna na severu. Ovo stoji i u izvornom i u prenetom tekstu, međutim ono što se iz propagandnog naslova može zaključiti, u tekstu se ne navodi.

Podsetimo, specijalne jedinice policije su inače prisutne na Severu Kosova, i svakodnevno se smenjuju u blizini prelaza Jarinje i Brnjak.

Stručnjak za bezbednost, Nuredin Ibiši, rekao je da nema mogućnosti da dođe do rata, jer je Kosovo zaštićeno prisustvom KFOR-a, preneo je ovaj tabloid.

Pozivajući se na izjave generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, Ibiši kaže da na Kosovu mogu biti samo tenzije i neredi.

“Što se tiče političkih izjava lidera, kada govore lideri Kosova, svaka izjava se shvata ozbiljno, dok se izjave srpskih lidera ne shvataju ozbiljno. Mislim da ne postoji mogućnost rata pošto smo zaštićeni prisustvom KFOR-a. Čak je i Stoltenberg rekao da će NATO zaštititi Kosovo. Može doći do nemira i tenzija kod Srba koje je instruirao sam Vučić. Rat je malo verovatan jer imamo snage za unutrašnju bezbednost. Mislim da nema razloga za strah. Oni su u savezu sa Rusijom. Svaki put postoje rizici, ali Kosovo nema taj rizik jer je prisutan KFOR”, rekao je Ibiši.

Ganimete Musljiu (Musliu) iz PDK ne isključuje mogućnost nereda na Balkanu zbog Rusije.

“Sama činjenica da Rusija s vremena na vreme, sa svim ratom koji ima u Ukrajini i problemima koje ima sa Ukrajinom, može s vremena na vreme da da izjave o Kosovu, to je jasan pokazatelj”, rekla je Musljiu.

Alo navodi da su “obaveštajne službe bezbednosti Srbije primetile pojačano delovanje i kretanje takozvane vojske Kosova, koja pokriva i zatvara pravce mogućih ulazaka naših snaga na KiM ukoliko bi do tako nečeg moralo da dođe radi zaštite našeg naroda u južnoj pokrajini”.

Ova rečenica je netačna, budući da nije bilo nikakvih najava, niti sličnih izjava, ocenjuje Radio Mitrovica Sever, i podseća da će se kroz četiri dana voditi dijalog na najvišem političkom nivou u Briselu, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

List Alo u istom tekstu podseća na izjavu predsednika Srbije, koji je rekao da “vlasti u Srbiji znaju imena osoba koje Priština želi da likvidira, a u pitanju je šest ljudi koji su označeni kao „vođe otpora”.

” Ja sam izašao u javnost da bih sprečio to, to je jedan od razloga. Oni će nastaviti sa svojim akcijama i neće se umiriti dok ne završe Sever Kosova. Na silu možda možete sve, osim što vam nećemo dozvoliti pogrom i ubijanje. A sve ostalo i ovako radite silom. A ja da vređam ovog mučenog Kurtija, ne mogu“, rekao je on.

Jasno je da sam tekst nema apsolutno nikakve veze sa samim naslovom, koji je vrlo uznemirujuć za Srbe koji žive ne Kosovu i nije potkrepljen istinitim informacijama, ocenio je Radio Mitrovica Sever.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.