Aleksić: 600 kilograma marihuane sa farme “Jovanjica” namenjeno kosovskom tržištu


Srpska policija je u Staroj Pazovi na poznatom poljoprivrednom dobru za uzgoj organske hrane „Jovanjica“ nedavno pronašla laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima, ali i zaplenila više od četiri i po tone osušene i sirove marihuane. Uhapšen je vlasnik zemljišta i kompanije u Staroj Pazovi, Predrag Koluvija. Iako su vest potvrdili i ministar i direktor policije, a o njoj pišu i vladini mediji, opozicioni prvaci aferu drže u fokusu već danima uz navode i iznošenje sumnji da se radi o organizovanom kriminalu u koji su uključeni najviši državni funkcioneri, kao i funkcioneri vladajuće SNS, dok deo medija koji nije pod kontrolom vlasti izveštava i o tome da su ljudi iz vlasti, među njima pre svega Aleksandar Vulin i Zoran Babić, bili česti gosti na imanju „organske hrane“. Sam Koluvija se često pojavljivao u srpskoj javnosti, govoreći kao uspešan proizvođač organske hrane.

Informacija koja se takođe provlači kroz deo medija, a koju nisu potvrdili zvanični organi je i to da je 600 kg osušene i vakumirane marihuane sa Jovanjice, bilo namenjeno za kosovsko tršište.

Podatak je juče ponovo izneo i potpredsednik Narodne stranke, jedan od aktivista SzS, Miroslav Aleksić.

„Prekinut je veliki državni posao i kada se to dogodilo, neki moćnici su uspeli da zabrane medijima da se bave tim poslom“, na konferenciji za medije juče u Narodnoj skupštini Srbije, kazao je Aleksić, objasnivši da se 12 dana u medijima ćutalo o ovoj temi, te de je deo informacija po njenom objavljivanju i dalje ostao sakriven, uključujući i to da je droga zapravo bila namenjena kosovskom tržištu.

Aleksić je izneo nove, kako tvrdi, službene podatke iz policije. Otkriveno je oko 65.000 stabljika, od čega 18.000 novozasađenih, zaplenjeno je preko 600 kg suve vakumirane marihuane – pripremljene za tržište, a na čijim pakovanjima je na deklaraciji pisalo „Kosovo“.

Aleksić je u svojim optužbama na račun najviših državnih funkcionera za koje sumnja da stoje iza organizovane proizvodnje i trgovine narkorticima, podsetio i na to da je brat bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu za rad Aleksandra Jablanovića, dok je ministar bio Aleksandar Vulin, već osuđen zbog narkotika.

„U automobilu Ministarstva čiji je ministar bio Aleksandar Vulin je pronađena droga koja je išla za Kosovo, u automobilu državnog sekretara Aleksandra Jablanovića. Njegov brat je osuđen za to. Aleksandar Vulin je u to vreme na Jovanjici bio čest gost i obrađivao imanje. Da li je to bila droga iz ‘Jovanjice'“, postavio je pitanje ovaj narodni poslanik.

Takođe je podsetio i na slučaj Ivana Bojovića iz Kraljeva, za koga tvrdi da je partner potpredsednice SNS-a Marije Obradović, kao vlasnika privatizovane zadruge „Graničar“ u Gakovu, gde je takođe zaplenjena marihuana vredna 50 miliona dinara.

Ovaj poslanik je postavio pitanje predstavnicima vlasti da li se na imanju „Jovanjica“ proizvodilo i kanabisovo ulje koje se kasnije izvozilo u Makedoniju, kao ulje proizvedeno u Holandiji, pa se na balkanskom tržištu, u zemljama u kojima je legalizovano korišćenje kanabisa u medicinske svrhe, prodavalo po ceni od 349 evra.

Imanje za proizvodnju organske hrane „Jovanjica“ opisuju kao najveću proizvodnju marihuane u Evropi, te da proizvodnja marihuane na ovom imanju nadomak Beograda traje godinama, a da prvi tragovi sežu još od kada je 2012. uhapšen otac sadašnjeg vlasnika Predraga Koluvije – Milan Koluvija, da bi kasnije, najviši državni funkcioneri podržavali ovo imanje zvanično za proizvodnju organske hrane u koje je, kako je zvanično važilo ulagao inostrani ulagač – Predrag Koluvija koji je rođen u Nemačkoj.

Kompanija „Jovanjica” iz Stare Pazove u javnosti je bila poznata kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a od aprila ove godine dozvoljeno joj je da u svojim staklenicima proizvodi industrijsku konoplju. To je otkrila redakcija Insajdera.

Aleksić je i danas ponovio pohvale na račun, kako često ovih dana opozicija navodi, časnih policajaca, koji su, kako se ističe, do ovog otkrića došli sasvim slučajno, a o čemu nisu želeli da ćute.

Kako piše BIRN, 14. novembra, dvojica uzgajivača marihuana vozili su auto-putem bahato i tokom preticanja koristili policijsku sirenu i rotaciju. Međutim, u vozilu koje su pretekli bili su, prema saznanju BIRN-a, najviši inspektori policije i to baš iz Odeljenja za narkotike beogradske policije.

Oni su pozvali prvu policijsku patrolu koja je zaustavila beli „audi A8“. Po izlasku iz automobila, suvozač iz „audija“ pokazao je policijsku legitimaciju (čiji je izgled veran originalnoj policijskoj „znački“). Nakon provere na licu mesta, utvrđeno je da legitimacija ne postoji u sistemu i da je reč o lažnom dokumentu, što je kasnije dovelo i do otkrivanja plantaže marihuane u staklenicima gazdinstva Jovanjica iz Stare Pazove.

Stefanović: Neverovatne laži baštinika ideologije Milovana Brkića iz Tabloida

S druge strane, ministar policije Nebojša Stefanović juče je za Večernje Novosti odbacio kao „apsolutnu laž“ tvrdnje dela opozicije da je bilo ko iz države imao veze sa kriminalom na poljoprivrednom dobru „Jovanjica“ u Staroj Pazovi.

„Neverovatne su laži koje slušam već danima, a koje se dešavaju. Pogotovo od ovih koji su očigledno baštinici ideologije Milovana Brkića iz Tabloida i prepisuju ono što kaže u Tabloidu pa to čitaju na konferencijama za novinare“, rekao je Stefanović novinarima u Smederevu.

„Potpuno je laž da je bilo ko iz naše države imao veze sa kriminalom u Jovanjici“, podvukao je Stefanović i istakao da je rasad otkriven, a odgovorni pohapšeni zahvaljujući dobrom radu policije, čime je pokazano „apsolutno poštovanje zakona i vladavine prava“, prenose Novosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.