Albanija podnosi Savetu Evrope rezoluciju protiv Dika Martija

FOTO: Parlament Albanije
FOTO: Parlament Albanije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

U usmenoj noti dostavljenoj preko stalne misije Albanije, traži se da tvrdnje iz izveštaja bivšeg švajcarskog senatora, Dika Martija, sve domaće i međunarodne institucije smatraju neosnovanim, nedokazanim i da nisu zasnovane na dokazima i činjenicama potvrđenim kroz više od 10 godina istraga.

Rezoluciju protiv izveštaja bivšeg švajcarskog senatora, Dika Martija, odobrenu pre oko mesec dana u parlamentu Albanije, u petak je i zvanično predala stalna misija Albanije Savetu Evrope.

Rezolucija sa ukupno 20 tačaka „o neosnovanosti tvrdnji o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji“ usvojena je 21. jula jednoglasnim glasanjem poslanika u Skupštini Albanije.

U usmenoj noti Albanije upućenoj Strazburu, naglašeno je da tvrdnje iz Martijevog izveštaja nisu potvrđene na činjenicama, čak ni posle 10 godina istrage.

„Prema rezoluciji koju je usvojio Parlament Albanije, 21. jula 2022. godine, tvrdnje iz izveštaja Dika Martija o ubijanju ljudi radi prikupljanja i prodaje njihovih organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu, koje su navedene u paragrafima 1 i 4 Rezolucije Saveta bezbednosti 1782 (2011), nakon više od deset godina dubinskih istraga Specijalnih istražnih snaga Evropske unije i njenog naslednika, Kancelarije specijalizovanog tužioca, i dalje nisu pronađene, nedokazane su i nisu zasnovane na dokazima i činjenicama, te kao takve treba da ih vide i sve nacionalne i međunarodne institucije“, saopšteno je u pismu dostavljenom SE, koje su objavili mediji u Albaniji.

Prema pisanju medija, verbalna nota uključuje i poziv Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da pripremi novi izveštaj, koji bi ispitao navode o ilegalnoj trgovini ljudskim organima.

U ovoj belešci se takođe precizira da rezolucija Skupštine Albanije zahteva od Parlamentarne skupštine SE da sastavi prateći izveštaj i da razmotri Rezoluciju 1782 odobrenu 2011. godine, kako bi ponovo procenila optužbe.

„Stalna misija Albanije traži od stalnih predstavništava država članica i posmatrača u Savetu Evrope da svojim nadležnim državnim organima prenesu Rezoluciju o neosnovanim optužbama za ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji. Stalna misija Albanije pri Savetu Evrope koristi ovu priliku da ponovi izraze dubokog poštovanja stalnim predstavništvima država članica i država posmatrača Saveta Evrope“, navodi se u noti.

Usvajanje rezolucije protiv Martijevog izveštaja krajem jula je propraćeno raspravom i oštrim optužbama premijera Edija Rame i poslanika iz redova Demokratske stranke u opoziciji.

Na osnovu tvrdnji bivšeg švajcarskog senatora, sažetih u izveštaju, godinama kasnije u Hagu je formiran Specijalni sud Kosova, gde se nalaze bivši predsednik Kosova, Hašim Tači, bivši parlamentarci Kadri Veselji i Jakup Krasnići i druge političke ličnosti koje su bile u sastavu Oslobodilačke vojske Kosova.

Oni su se izjasnili da nisu krivi po optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Skupština Albanije usvojila rezoluciju koja odbacuje izveštaj Dika MartijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.