Albanija i Kosovo će finansirati „Albansku enciklopediju“ u 10 tomova

vlada albanija kosovo kurti rama
FOTO: Instagram/Albin Kurti

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Albanija i Kosovo dogovorili su se da finansiraju najveći projekat dve akademije nauka „Albansku enciklopediju”.

Na zajedničkom sastanku vlada Kosova i Albanije, održanom u ponedeljak u Prištini, strane su se dogovorile da daju finansijsku podršku ovom projektu.

„Postignut je finansijski dogovor obe vlade za pripremanje ’Albanske enciklopedije‘ u 10 tomova, koja će okupiti ceo enciklopedijski korpus albanskog naroda. Konačno će i Albanci imati dostojnu enciklopediju“, kazao je albanski premijer Edi Rama na konferenciji za novinare održanoj posle sastanka dve vlade na kome je potpisan niz sporazuma.

Rama je pomenuo i činjenicu da su na prošlom sastanku dogovorili jedinstveni bukvar za sve Albance.

„Bukvar je u naprednom procesu. Odgovarajuća opcija je izabrana i sada smo u fazi implementacije“, rekao je on juče na konferenciji.

Ugovor za projekat „Albanske enciklopedije“ izdala je Akademija nauka Albanije.

Akademija je saopštila da je premijer Rama na sastanku dve vlade govorio o sporazumu o saradnji između Vlade Republike Albanije i kosovske Vlade za sufinansiranje velikog projekta iz albanologije – „Albanska enciklopedija“.

„Sporazum između dve vlade je sklopljen u cilju sprovođenja dogovora postignutog između Akademije nauka Albanije i Akademije nauka i umetnosti Kosova za izradu velikog projekta ‘Albanska enciklopedija’“, navodi se u saopštenju.

Iz Akademije navode da ovaj projekat obuhvata sve procese izrade, od pripreme do štampanja. Pojašnjava se da se, prema sporazumu, na saradnju pozivaju i nejavne institucije i nezavisni istraživači u svojim zemljama, „kao i iz Severne Makedonije, Crne Gore i arbereškog sveta“.

„Albanska enciklopedija“ je sastavljena u 10 tomova, sa prosečnim brojem od 400 stranica po izdanju.

„U periodu od 5 godina će se realizovati veliki projekat ‘Albanska enciklopedija’, čiji je rad počeo od 1. januara 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.