Albanci u Leposaviću: Život nekada i sada, ima li razlike?

Na Severu Kosova, u većinski srpskoj opštini Leposavić, u tri sela žive Albanci. Pre oružanih sukoba na Kosovu, po podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije, bilo ih je oko 600, dok je OEBS, 2010. godine procenio da Albanaca u opštini Leposavić ima oko 300. Po podacima Statističkog zavoda Kosova, u tri sela leposavićke opštine ima oko 150 Albanaca. Na osnovu izjava meštana, u aprilu 2017. godine u selima Košutovo, Šaljska Bistrica i Ceranja bilo je oko 60 ljudi i još toliko koji vikendom dolaze iz Južne Mitrovice gde su se, većinom preselili. Problemi sa kojima se suočavaju, kao i ostala sela, su nezaposlenost, loši putevi i nebriga opštinskih vlasti za život ove manjinske zajednice.

Povezani članci:

Bošnjaci u opštini Leposavić – nezaposlenost i odlazak mladih najveći problemiIzradu ove reportaže podržala je ambasada Velike Britanije u Prištini i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.