Albanci iz Severne Mitrovice traže izgradnju "Ibarske džamije"

Izgradnja džamije u neposrednoj blizini glavnog mitrovičkog mosta jedan je od zahteva takozvanog "Saveta Severa" kosovskih Albanaca iz Severne Mitrovice, upućen lokalnim institucijama i međunarodnoj zajednici, preneli su kosovski mediji. U kosovskoj javnosti je tako i zvanično pokrenuto pitanje "Ibarske džamije" – kako je nazivaju Albanci – i njena ponovna izgradnja. Ovo, međutim, nije prvi put da Albanci iz Mitrovice govore o "najstarijoj džamiji u Mitrovici". Nedavno je na svom Fejsbuk profilu i mitrovički albanski novinar i analitičar, Nedžmedin Spahiju, pisao o njoj, navodeći da je "Ibarska džamija" razlog za "psihološku barikadu između juga i severa". 

Spahiju: "Ono što je podiglo psihološku barikadu između juga i severa Kosova nije most na Ibru, već Ibarska džamija" 

Spahiju je komentarišući pitanje "Ibarske džamije" na svom Fejsbuk profilu zakačio i fotografije nekadašnje džamije pre nego što je zapaljena, kao i nakon toga.

"Buka oko Ibarskog mosta je najveća politička kamuflaža prisutna na Kosovu? Kroz sporazum u Briselu, Beograd teži da kamuflira pitanje Ibarske džamije, koja je bila najstarija džamija u Mitrovici i koju su do temelja spalile srpske snage u aprilu 1999. godine. Sada je namera da se, kroz projekat Evropske unije i sporazum u Briselu, pod izgovorom otvaranja mosta preko Ibra, pokuša da umesto džamije kod Ibra budu košarkaški teren, ili park, tako da svako ko postavi pitanje rekonstrukcije Ibarske džamije dobiće odgovor da je to evropski projekat i Briselski sporazum.

U stvari, ono što psihološki diže barikadu između Juga i Severa nije most na Ibru, već Ibarska džamija.

Naši političari se plaše da uđu u džamiju iz straha da će biti označeni kao fundamentalisti, naše hodže se plaše da se suoče sa džamijom koju su zapalili pravoslavni Srbi, ali izbledeće njihova besmislena kampanja protiv katolicizma i šiitizma."

Predstavnici "Saveta Severa" su juče na glavnom mitrovičkom mostu, sa južne strane, održali konferenciju za medije, jer su, kako su naveli, "zabrinuti zbog teške ekonomske situacije" i zbog "socijalnog i etničkog čišćenja" koje se, kako kažu, vrši nad albanskim stanovništvom u Severnoj Mitrovici. 

"Tražimo da se poštuje osnovno pravo na religiju i da se izgradi džamija kod mosta na Ibru, koja je bila spaljena 1999. godine," rekao je član ovog saveta, inače poznatiji kao predstavnik Albanaca iz Brđana, Januzi Musa. 

On je dodao i da Albanci žele da im se omogući povratak na njihova imanja, ostvare uslovi za slobodno kretanje građana, ali i da budu informisani o sadržini Memoranduma o opštinskim mapama i razvojnim planovima. Januzi je istakao i da Albanci sa Severa traže da se njihovi zahtevi "ozbiljno razmotre".

Ovo bi moglo da znači da su Albanci sa Severa i zvanično pokrenuli pitanje nekadašnje džamije. U kosovskim medijima se upravo o ovoj džamiji piše unazad mesec dana. Tako se i u jučerašnjem tekstu Kohe koji je KoSSev preneo navodi da Islamska zajednica nastoji da obnovi džamiju u Severnoj Mitrovici, ali i da gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice – Goran Rakić i Agim Bahtiri, imaju oprečne stavove u vezi sa njenom ponovonom izgradnjom. Bahtiri je istakao i da je tokom trodnevnih razgovora u Briselu o mitrovičkom mostu "vodio rat", pokušavajući da "ubedi strane da mesto na kom se džamija nalazila ne bi trebalo da bude sportski teren," već da treba da se vrati Islamskoj zajednici. Kosovski mediji istovremeno dodaju da njegov kolega sa Severa, Goran Rakić, "ne misli isto". Ipak, Islamska zajednica očekuje od srpske strane "da ne stvara probleme", jer se na jugu "obnavlja "njihov verski objekat – pravoslavna crkva", zaključuju ovi mediji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.