Akvarijus: Besplatna projekcija domaćih autorskih dokumentaraca i dvodnevna radionica

PKC Akvarijus
FOTO; PKC „Akvarijus“

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ organizuje besplatne projekcije uspešnih domaćih autorskih dokumentaraca, a potom i dvodnevnu radionicu za osmišljavanje i produciranje sličnih filmova, koja je namenjena lokalnim stvaraocima.

Prva projekcija zakazana je u „Akvarijusu“ za sredu u 20.00 časova kada će biti prikazan film Nikole Dragovića i Milutina Petrovića „Zaklinjem se“.

„Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin 1991. godine, kada su počeli oružani sukobi u Hrvatskoj. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Film je sastavljen od VHS materijala Predraga Bate Miloševića koji je skrivao od vlasti i porodice punih 30 godina!“, navode iz Akvarijusa

U ponedeljak 21. novembra, biće prikazano ostvarenje Stefana Pavlovića „U potrazi za konjima“, a potom, do kraja godine, i filmovi „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića, „Govori da bih te video“ – Marije Stojnić, navode iz Akvarijusa.

Radionica, čiji će termin biti naknadno objavljen, obuhvatiće osvrt na prikazane filmove i analizu ideja za lokalne filmove koje će pripremiti ucesnici, i za koje će dobiti uputstva za što bolju prijavu na konkurse Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i produkciju tokom naredne godine, ističu iz ovog PKC-a.

Učešće u radionici je besplatno, a vodiće je eminentni domaći dokumentaristi, između ostalih i autori prikazanih filmova.

Akvarijus organizuje projekcije i radionicu u saradnji sa Udruženjem dokumentarista DokSrbija, a uz podršku Ministrastva kulture Republike Srbije.

Pored projekcija srpskih dokumentarnih filmova i radionica u vezi sa njima, od decembra 2022. godine PKC „Akvarijus“ najavljuje i emitovanje najznačajnjih novih filmskih ostvarenja u regionu.

Najavili su i otvaranje petomesečnih radionica iz oblasti snimanja i postprodukcije dokumentarnog filma koje će voditi eminentni dokumentaristi iz regiona.

Ove projekcije i radionice podržava UNMIK u okviru projekta „Art terapija za sve“.

PKC „Akvarijus“ će ujedno biti i domaćin delu programa ovogodišnjeg GRAFEST-a koji organizuje Dom kulture Gračanica, a koji će biti održan od 5. do 7. decembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.