Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kosovskoj Mitrovici

Foto: Crveni krst Kosovska Mitrovica

Akcija dobrovoljnog davanja krvi započela je danas na Nacionalni dan davalaca krvi i ove godine tradicionalno u Kosovskoj Mitrovici.

Ova akcija organizovana je u saradnji sa odeljenjem transfuzije krvi KBC Kosovska Mitrovica i Privremnog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji je obezbedio prigodne poklone, odnosno majice za dobrovoljne davoce, kazao je za KoSSev sekretar Crvenog krsta Kosovska Mitrovica, Saša Nikolić.

Crveni krst
Foto: Crveni krst Kosovska Mitrovica

„Akcija protiče u najboljem redu, odziv je izuzetno dobar. Do sada smo prikupili 25 jednica ove dragocene tečnosti i imamo prosečno 12 davalaca na sat vremena“, kazao je Nikolić.

Akcija koja je započela jutros u 9 časova u Mitrovačkom dvoru planirano je da traje do 14 časova.

„Planirano je da akcija traje do 14 časova i do tada će se znati koliko ukupno jedinica krvi je prikupljeno“, naveo je Nikolić.

Nikolić je pozvao sve višestruke davaoce, ali i one koji do sada nisu davali krv, da se pridruže ovoj akciji i zahvalio svima na organizovanju iste. Posebnu zahvalanost uputio je volonterima Crvenog krsta koji su i tokom ove pandemije svakodnevno radili.

Dobrovoljni davalac 36-ti put
Jovan Ilić
Foto: Fejsbuk, Jovan Ilić

Među onima koji su danas dali krv je redovni dobrovoljni davalac, Mitrovčanin Jovan Ilić.

Iliću je danas 36. put kako je dao ovu dragocenu tečnost.

Svima kojima razmišljaju, poručio je da daju krv i da je krv uvek potrebna.

„Krv je uvek potrebna i nikada se ne zna kome će da zatreba, možda i članovima vaše porodice ili nekom bliskom“.

Posle svakog davanja krvi, Ilić ističe da je on tada najsrećniji.

„Za mene je to poseban trenutak, tada sam najsrećniji. Pun sam pozitivne energije“, kazao je Ilić.

11. maj Nacionalni dan davalaca krvi u Srbiji

Crveni krst je 1953. godine u Srbiji odredio kao programsku aktivnost rad na okupljanju dobrovoljnih davalaca krvi. Vremenom je dobio i zaduženja od države. Danas je to prema Zakonu o Crvenom krstu Srbije javno ovlašćenje, da koordiniše i dogovorno realizuje akcije davanja krvi sa službama transfuzije krvi, lokalnom samoupravom i drugim činiocima, kao i da motiviše građane za dobrovoljno davanje krvi, dodaju iz Crvenog krsta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.