Akcija čišćenja starog rimskog utvrđenja u Sočanici

U Sočanici je juče sprovedena akcija čišćenja starog rimskog utvrđenja Municipium Dardanorum koje datira iz prvog veka nove ere. Ovo je bila samoinicijativna akcija meštana ovog mesta, a koja je podržana od strane opštine Leposavić, prenosi RTV Mir.

„Proleće je donelo puno trave, rastinja… neko radi sa trimerom, neko običnim alatima, rukama, samo da doprinesemo da to ugleda svetlost, da u najboljem primeru oslikava taj spomenik koji je veoma značajan za naše mesto“, tvrdi Marko Rakić koji je učestvovao u jučerašnjoj akciji.

Municipium Dardanorum osnovan je u prvom veku nove ere. Svoj najveći procvat doživeo je u trećem veku, za vreme cara Dioklecijana. Ovaj istorijski lokalitet prostire se na 30 hektara, ovde su pronađeni veoma značajni spomenici subkulture tog doba, kao i ostaci bazilike, termi i foruma.

Upravo zbog toga je i od velikog značaja za razvoj turizma u Leposaviću.

Andrijana Milunović iz Sportsko-turističke organizacije u Leposaviću, ovaj istorijski lokalitet, zajedno sa termomineralnim izvorima vučanske banje, koji se nalaze nedaleko odavde, definiše kao kompletnu turističku celinu opštine Leposavić.

Opština Leposavić u budućnosti planira dodatna ulaganja koja će upravo povećati turistički potencijal ovog starog rimskog utvrđenja.

„Skupština opština Leposavić, pored ove akcije, biće i pokrovitelj osvetljenja ovog grada što će dodatno doprineti razvoju turističke ponude opštine Leposavić“, dodala je Milunović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.