Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

 Čišćenje crkve svetog Ilije u selu Smać
FOTO: Radio Goraždevac

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić, Novake, okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine, kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

Dogovoreno je da ovakve mobe budu češće i da se nastavi sa čišćenjem grobalja i u ostalim selima gde su groblja zapuštena.

„Ovakve akcije znače da je ljudima stalo do svojih korena i na ovaj način daju primer svojoj deci kako bi se trebalo ophoditi prema svojim precima i grobovima svojih predaka. Nadam se da će u budućnosti ovakvih akcija biti sve više i da će sve naše svetinje ponovo zasijati u punom sjaju“, rekao je otac Jovan.

Meštani ovih sela su danas prisustvovali i liturgiji u hramu Sv. Đorđa u Prizrenu i nakon toga iskoristili vreme da obiđu i ostale svetinje u ovom „gradu muzeju“.

Selo Smać se nalazi na oko deset kilometara severno od Prizrena. Crkva svetog Ilije sagrađena je 1994. godine, a samo pet godina kasnije je minirana.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.