AGK: Pad Kosova za osam mesta na listi slobode medija treba da bude alarm za institucije

agk
FOTO: FB, AGK

Pad Kosova za osam mesta na listi Reportera bez granica (RBG) za 2021. godinu dokazuje nezadovoljavajuće stanje slobode medija, oglasilo se danas Udruženje novinara Kosova (AGK).

Kosovo se u novom istraživanju Reportera bez granica našlo na 78 mestu, dok je prethodne godine bilo na 70.

U izveštaju se navodi da su mediji na Kosovu podeljeni po etničkim linijama, da je pristup informacijama često ograničen upravo na etničku ili političku pripadnost, a da se mediji fokusiraju na pitanja koja se tiču vlastite nacionalnosti i pokrivaju ih „iskučivo sa svog stanovišta“.

Podcrtali su da su novinari i mediji na Kosovu izloženi neprijateljskom okruženju koje uključuje fizičke i verbalne napade, sajber napade, pritisak da se vrši cenzurisanje, kao i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima.

Podsetili su na slučaj privođenja urednice KoSSev portala, Tatjane Lazarević od strane Kosovske policije pod izgovorom kršenja mere policijskog časa i ujedno naznačili da je sudbina mnogih novinara koji su nestali ili su oteti tokom sukoba 1999. godine i dalje nepoznata.

Udruženje novinara Kosova, komentarišući nalaze Reportera bez granica, tvrdi da je Kosovo zabeležilo bolji rezultat u odnosu na deo regiona, ali su ujedno iskazali zabrinutost zbog pada na rang listi.

„Pad koji je Kosovo zadobilo za 8 mesta na indeksu dokazuje stvarno nezadovoljavajuće stanje slobode medija na Kosovu“, poručili su iz ovog udruženja.

Tvrde da bi izveštaj Reportera bez granica o Kosovu trebalo da bude „alarm“ institucijama, kako bi stvorile bolje i sigurnije okruženje za novinare i novinarsku profesiju.

Pročitajte još:

RBG: I ove godine loš izveštaj za Srbiju, Kosovo palo za osam mesta na listi slobode medija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.